Cluny levélke (Cluny leaves)

Mai témánk elég veszedelmes és terjedelmes lesz. Ahhoz hogy szép legyen a végeredmény bizony elég sok gyakorlás szükséges (8-10 levélke elkészítése a minimum...).

A méretet az indokolja, hogy az eredeti mellett a különböző változatokat, valamint egy segédeszközt és használatát is bemutatom (nem, nem akarok semmit eladni, megmutatom hogyan készítsd el magadnak).

A cluny levélke egyfajta szövés. Alapvetően a kezed használod szövőszékként (vagy a segédeszközt). Lerajzolom a kéztertást, és a fonalat külön is. Így talán egyértelműbb.

Cluny levélke mint ív

Valami hasonló kinézetre gondolok...
Valójában inkább osztott gyűrű. Abban a tekintetben legalábbis, hogy itt is az egyik végéről indulunk, s a levélke másik oldalán lesznek a befejező szálak.

Tehát a hüvejk és mutatóujjad közé fogod az ívet, úgy hogy az eddigi hajócskás szál legyen középen.

A szálat átvezeted a mutató és középső ujjad körül, és a hozzáfogod a többihez.

Ezután átvezeted a kisujjad körül. Itt arra kell figyelni, hogy a mutatóujjadon a két szál közt vidd át az újabbat.

A gyűrűs ujjad belső oldalán vezeted át, s a kisujjadra tekered.

Ezzel a vetülék szálak elkészültek, kezdődhet a szövés.

Tehát az eddig elhanyagolt hajócskát vedd kézbe. Első lépésként csak húzdd át a 3 vetüék szál felett. Csak ezt a három szálat fogjuk egyébként használni a szövésnél, a többire csak a rögzítés miatt van szükség.

Következhet a szövés első lépse. Nem kell aggódni, összesen két lépés váltogatja majd egymást. Tehát a képen látható módon áttolod a hajócskát, és csak kicsit húzod meg.
Azon ne lepődj meg ha a szálaid kicsit átrendeződnek a hüvelykujjad környékén. Majd a következő lépésnél helyreáll a rend.

Jöjjön a második lépés. Gyakorlatilag amelyik szálak előzőleg alul voltak most az kerül felülre (hisz ez a szövés alapja).
Ezt most alaposan húzd is meg.

Körülbelül itt tartunk.

Ismét az 1 lépés, majd a 2-s...
A levélke alakját (szélességét, illetve hogy milyen gyorsan szélesedjen) azzal tudod befolyásolni, hogy mennyire húzod meg a hajócskás szálat. Illetve elég sokat lehet rontani a kinézeten azzal, ha túl hirtelen változik a szélessége, vagy nem egyenletes.

Menet közben időnként össze is kell tolni a szálakat, hogy lásd az eredményt. Legalábbis közelítőleg.
Legegyszerűbben a bal kezed hüvelykujj körmével tudod megtenni, de akár horgolótűvel is tologathatod a szálakat.

Tehát szépen haladunk.

A levélke hosszát természetesen az határozza meg, hányszor ismétled a két lépést. Tehát minél többet szövöd, annál hosszabb lesz a levélke.

Amikor elérted a felét, és szeretnéd csökkenteni a levélke szélességét, akkor csupán annyi a teendőd, hogy a hajócskás szálat kicsit jobban meghúzod. Itt is csak fokozatosan.

Arra érdemes még figyelni, hogy a bal oldalon fejezd be a szövést (balra legyen a hajócskás szál). Így nem fog megcsavarodni amikor folytatod az ívet. Persze a "cipőfűző" trükköt használhatod ha esetleg elhibázod...

Már csak a felesleges szálak összehúzása maradt. Fektesd magad elé.

Elöször a felső fonalkarikát kell összehúzni. Ehhez az alsó fonalkarikád egyik szálát kell húzni.
A jobb oldali szálat kell meghúzni, azonban ezt legtöbbször nem látod melyik. Így tehát húzd meg óvatosan valamelyiket. Az egyik szál esetén a felső fonalkarikád kezd összehúzódni, a másik esetén a felső szabad szál...

Az alsó fonalkarikád "eltüntetéséhez", a levélke felső részén lévő szálat kell csak húznod (természetesen az azonos színűt).

Ezzel el is készült. (Igen, a levélke jobb oldalán felül látszik hogy nekem sem lett egyenletes. Sebaj, majd azt mondom direkt ilyet szerettem volna... :-)

Az ív folytatásával teljes.

Függő cluny

Ebben az esetben ugyanott lesznek a kezdő szálak mint ahol befejezzük. Tehát hasonlóan működik mintha egy gyűrűt készítenél az ívre...

Az interneten keresgéltem leírást. Sajnos amit találtam az nem volt megfelelő (szerintem). Tehát a georgiasetz.com-n lévő egyszerű (elég a rajz, nem kell angol tudás). Azonban ha így készíted egy ívre a levélkét, akkor az ív nem lesz egyenletes, lesz benne egy törés...
A knotsandmore.com-n leírt bár működik (s az ív is szép marad) nem biztosítja a "színezhetőséget". Tehát ha már mindenképp el kell vágnom a szálat, akkor már az lehetne más színű is...
Így a kettő kombinációját alkottam meg. Nem vágom el a szálat, hanem egy segédszálat használok, így az adja a levélke színét, ami lehet eltérő is... Viszont hasonlóan bonyolult mint a második. Ezt nem tudom elkerülni sajnos.
Nevet nem találtam neki, de ez nem is lényeges...

Most is egy ívvel indulunk.

Azt a szálat fogjuk használni, ami az ív készítésekor a bal kezeden volt. Avagy az előző fotón barna.
Tehát átvezeted a középső ujjadon, majd a kisujjadon néhányszor áttekerve rögzíted.

Következhet a segédszál. Ez a képen (és a fotókon is) zöld. Tehát fogj egy körülbelül méteres fonalat (nem feltétel hogy hajócskán legyen). Fogd oda a többi szálhoz, úgy hogy alul kb. 5 cm maradjon. Ezután vezesd át a középső és gyűrűs ujjadon...

majd a kisujjadon, és kezdődhet a szövés.

Bár bal oldalról szoktam kezdeni, ennek nincs jelentősége.

Szövés második lépés (tehát visszafelé). Az első (oda-vissza) sort csak mérsékelten húzdd meg, a 3., 4. sort viszont erősen.

Körülbelül itt tartunk.

Mivel a szövés elkészült, letesszük a fonalak összehúzásához. (igen, alul kicsit összetekeredett. Ez azért történt, mert már összébb húztam hogy jobban látható legyen a fotón)

A felső kissebb fonalkarikát (előző fotón barna) kellene eltüntetni elösször. Ehhez azt a szálat kell alul meghúzni, amelyik az ív készítésekor a bal kezeden volt (tehát nálam a barna szálat).

Az alsó fonalkarika behúzásához a felső fonalkarikád kell meghúzni. Tehát a felső karikád egyik szálát húzzd meg óvatosan. Vagy alul a szálvéged húzódik, vagy az alsó fonalkarikád...

Következhet az utolsó fonalkarika... Alul a segédszálat (a fotón zöld) kell addig húzni míg eltűnik.

Felül a felesleges fonalat levághatod (nem, nem fog kibomlani). Valamint az alsó szálvéget (segédszál) levághatod neked kényelmes méretre, ugyanis azt elrejtjük az ívben.

Első dupla csomó az íven, benne az elrejtendő (segéd)szálvég.

Néhány újabb csomó után látszik, hogy az ív töretlen.

Segédeszköz

Az itt leírt méretektől eltérhetsz, csak tájékoztató jellegűek (ekkorában készítettem, és megfelel).

Fogj egy darab deszkát (ha pozdorjád van az is megfelel). Ez legalább 10*20 centiméter méretű és 2cm vastag legyen. A széltől körülbelül 2cm-re ragassz fel keresztbe 1*1cm-es léceket (kicsit vastagabb lehet, vékonyabb nem).
Alaposan csiszold meg, ne legyen sehol éles, vagy szálkás.

Ezután a széltől 1cm-re, egymástól 1,5cm-re üss be ferdén szögeket (ha csavarod van az is megfelel).
Azért ferdén, mert így a fonalad a szög tövéhez csúszik majd, s ha megrántod sem fog elgörbülni...
A szögek ne legyenek sehol élesek. Amennyiben csak olyat sikerült vásárolni, akkor kicsit reszeld meg.
Körülbelül 1,5 cm-t álljanak ki, tehát 2,5-3cm-st használj.

Az első lakkréteg után "csicsázhatod" is, praktikusan a használatot segítő ábrát javaslom. Ezt egyszerű lakkfilccel tudod megtenni (akár CD filc is jó) Újabb lakréteg után szite el is készült.
Persze akár pácolhatod, lazúrozhatod, vagy festheted is. Azonban csak kemény bevonatot használj, az olaj vagy viasz ide nem megfelelő.

Az aljára érdemes szilikonpöttyöt, vagy filc korongot ragasztani (ezeket barkács boltban meg tudod vásárolni, öntapadósak, tehát nem kell hozzá külön ragasztó). A szilikon nem csúszik, a filc igen. Azonban mindkettő megvédi az asztalt...

Használata egyszerű. 2-3 szög alkotja egy ujjad. Amennyiben szélesebb levélkét szeretnél, akkor az 1-3-5 szögek körül vezeted a fonalat, míg keskenyebb levél esetén 1-2-3-n. Ez ugyan önmagában nem határozza meg a méretet, csupán segíti a megfelelő szélesség kialakítását.

 

<<Vissza az előző leckére.             Tovább a következő leckére >>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...