Hajócsipke és gyöngy

Mai tananyagunkban azt mutatom be, hogyan lehet a hajócsipkét gyönggyel díszíteni.

Többféle lehetőséged van gyöngyöt tenni a kézimunkára.
Alapvetően két féle megoldás fordul elő. Az első, mikoris a gyöngyöket előre felfűzöd a szálra, és muka közben a soron következőt használod fel. Előnye, hogy itt lehet a legkissebb gyöngyöt használni, mivel csak egyetlen fonalnak kell átféni a gyöngyön. Hátránya, hogy amennyibenkülönböző színeket szeretnél haszálni, akkor adott sorrendben (a minta szerint) kell következnie a gyöngyöknek, tehát nagy odafigyelést igényel. Továbbá nehézkesebb is a munka, hisz a hajócskában vannak a gyöngyök, így rendszeresen le kell tekerni a fonalat, majd vissza (később látod)...
Másik megoldásban a gyöngyöt nem kell előre felfűzni. Egyszerűbb így a munka, viszont csak nagyobb méretű gyöngyöt tudsz használni, mivel 2 fonalnak kell elférni a lyukban.
Persze nem mindenhol használhatsz amit akarsz mert az túl egyszerű lenne... :-)

Mielőtt belevágnánk, némi magyarázat. A képeken nagyon eltérő színű gyöngyöt használtam. Ez csupán a fényképezőgép miatt van, nem muszály követni a későbbiekben. Legtöbb esetben jól mutat, ha a fonallal azonos színű, vagy csupán egy árnyalattal eltérő színű gyöngyöt használsz.

Amennyiben a fonalra előre fel kell fűzni a gyöngyöt, akkor utána ezt a hajócskában tárojuk felhasználásig. Tehát letekersz egy kicsit hosszabb fonalat mint amennyire szükséged van, told hátra a hajócskáig a gyöngyöket, majd néhányszor visszatekered a szálat. Így a gyöngy az eszközöd belsejében marad, és nem fog zavarni.
Szerintem mindkét hajócskára fűzz fel 8-10 gyöngyöt, és próbáld is ki amit mutatok.


Gyöngy pikóra

Amennyiben a pikóra szeretnéd a gyögyöt, akkor azt NEM a hajócskás szálra kell felfűzni.

Elösször egy ívet mutatok be. Tehát néhány dupla csomó után a bal kezeden lévő fonalon húzz fel egy gyöngyöt...

Majd folytatod, mintha semmi nem történt volna... Igen, ennyire egyszerű.

Természetesen kicsit nagyobbra is hagyhatod a pikót, illetve több gyöngy is kerülhet egyetlen pikóra.

Gyűrű készítésekor picit bonyolódik a helyzet. Ugyanis előre oda kell húznod az összes gyöngyöt, amit az adott gyűrűn fel fogsz használni. Ezután nyugodtan készíted a gyűrűt, amikor szükséged van a gyöngyre odahúzod, és a megszokott módon folytatod.

Összehúzod (zárod) a gyűrűt, és kész is.

Természetesen játszhatsz a különböző gyöngyök méretével, vagy akár a színekkel is. Viszont akkor megadott sorrendben kell felfűznöd, tehát előre tudni kell mit szeretnél.

Gyöngy a csomók közé

Általában ez a megoldás kerülendő. Inkább csak a tananyag teljessége miatt teszem be.
A mintát nem tudod megosztani, ugyanis a fonalvastagságot és a gyöngy típusát is pontosan meg kell adni, hogy reprodukálható legyen. Valamint az egységes kinézet miatt a pontosan azonos méretű gyöngyöket illik használni, ami viszont elég drága.
Bár láttam már fülbevalót ami így készült...

Ebben az esetben a hajócskás szálról húzod oda a gyöngyöt, majd folytatod mint ha ott sem lenne.

Természetesen kerülhet egymás mellé (mindkét szálra) is gyöngy.

Gyöngy összekapcsoláskor

Egy gyűrűből indulunk ki, amin kicsit nagyobb a pikó. Gyakorlatilag akkora kell legyen, hogy a gyöngy ráférjen, és még össze is tudd kapcsolni...

A gyöngy felfűzéséhez egy darab vékony drótra lesz szükség, amit ugyanúgy használunk, mint a tűbefűzőt. Ez a drót vékonyabb mint a fonal (általában, ha nagyon pici a lyuk a gyöngyön). Ez vékony fonal esetén gondot okozhat. Horgászboltban tudsz vásárolni vékony acéldrótot (drót előkének árusítják).

Tehát a gyöngyöt felfűzöd a pikóra, majd a szokott módon összekapcsolod a két gyűrűt.

S így néz ki készen.

Gyöngy osztott gyűrű közepébe

Az egyik szálra fel kell fűzni a gyöngyöt. Méghozzá ismét a segédeszközünk segítségével (tehát két szálnak kell elférnie a lyukban) A másikból fogjuk készíteni a gyűrűt.

Az így kialakult hurkon átbújtatjuk a másik szálat.

Ezt a szálat viszed tovább, és kezded el a gyűrűt. A gyöngy lehet alul, ahol nincs útban.

A másik szálad húzdd meg. Ezt csak "érzéssel"... Ha lazán hagyod, akkor a gyűrűd végei közt rés lesz, ha nagyon meghúzod, akkor előfordulhat hogy nem fogod tudni zárni a gyűrűt.

Majd folytatod, mint a "hagyományos" osztott gyűrű esetén (tudod, nem kell átfordítani a csomót...)

El is készült. :-)

Összekapcsolás kiemelt gyönggyel

Ez a megoldás csak viszonylag nagy gyönggyel működik!!!

Az eddig leírtak szerint elhelyezed a pikóra a gyöngyöt. Összekapcsoláskor a gyöngy és a csomók közt kell áthúzni a szálat, úgy, hogy a hurok a gyöngy két oldalán fusson (legalábbis amikor meghúzod).

S akkor mutatom a színét és fonákját, hogy mitől más...


Szerintem nem szorul magyarázatra...

Ezzel mai kis anyagunk be is fejeződött...

 

<<Vissza az előző leckére.             Tovább a következő leckére >>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...