Ez a cikk még csonka, képeket is be kell tennem az érthetőség miatt. Nemsoká folytatom (befejezem) a megírását.

Kíméld a kezed.

Avagy munkavédelem...

Feltételezem hogy 1-2 alkalommal begörcsölt a kezed, illetve fáj itt-ott... Most azt próbálom leírni mikor kell ténylegesen feszíteni a szálat, s mikor elég csak tartani, megelőzve ezzel a komolyabb bajt (ínhüvelygyulladás, és hasonlók).
Talán a legfontosabb... Amint fáj, hagyd abba. Tudom, nehéz megállni ha már belevágtál, de hidd el jobb egy órát kihagyni, mint egy hetet.

Ezen a mintán fogom bemutatni (már ha lehet mintának nevezni egyáltalán).
Kicsit nehézkes a leírás, ugyanis még csupán az alapokat mutattam, azonban fontosnak tartom a kezed épségét. Később részletesen bemutatom a hiányzó techniká(ka)t is.
Elkezdjük a gyűrűt. Tehát bal kézre a fonalkarika. Amennyiben a körömágyadon fut végig a fonal, akkor elég stabilan ott is marad. Csupán annyira kell tartanod, hogy ne essen le a kezedről. A fonalkarikát picit megfeszíted annyi időre, míg elkészíted az első csomót (átbújtatod a hajócskát). Tehát itt is épp csak annyira feszíted hogy ne mozduljon el. Amint a hajócskát átbújtattad, már lazábbra is engedheted.
A hajócskás szálat megfeszíted, majd a bal kezeddel (fonalkarika feszítésével) meghúzod a csomót. Ezután rögtön lazábbra is engedheted mindkét szálat.
Következhet a második csomó.
Most az első csomót nem szükséges igazán fogni, ugyanis ha esetleg elmozdul, akkor sem történik semmi visszafordíthatatlan, a dupla csomó már csúszik a fonalkarikádon. Tehát a második csomóhoz közepes erővel megfeszíted a fonalkarikát, átbújtatod a hajócskát. Megfeszíted a hajócskás szálat, meghúzod a csomót.
Amennyiben elmozdult a csomó, akkor a fonalkarikád összébb húzásával vagy lazításával állítsd be neked kényelmes méretre. Ez ugyanolyan lényeges (a kéz kíméléséhez), mint hogy nem kell folyamatosan feszíteni a szálakat.
Következhet a második csomó. A már eddig bemutatott laza kéztartáson kívül arra is figyelni kell, hogy az újabb csomó ne kerüljön a meglévőkre. Ezt kezdetben azzal éred el, hogy hüvelykujjal "lefogod". Gyakorlatilag csak ott tartod a hüvelykujjad. Később persze ráérzel arra milyen irányba kell húzni a hajócskás szálat, hogy a csomók szépen egymás mellé kerüljenek, ezután már látszólag sem kell fogni a csomót... Annyit elárulok hogy jobbra, magad felé, a többit önállóan kell kitapasztalnod.
A többi dupla csomót nem írom ismét részletesen, az előzőekből következik...
Jöhet a pikó. Elkészíted az első csomót, és addig húzod (fonalkarika megfeszítésével természetesen), míg a kívánt helyre nem kerül. Ezt viszont most hüvelykujjal le kell fognod hogy ne mozdulhasson el. Tehát lefogod a csomót, és így is tartod egészen addig míg a következő csomót meg nem húztad. Utána már elengedheted hisz ezzel rögzítetted a méretét. Viszont itt sem kell szorongatni a csomót. Nem megfojtani akarod, csupán annyira rögzíteni hogy a kívánt helyen maradjon... (Amennyiben sikerül kitapasztalnod, akkor már a pikó utáni első csomónál sem kell lefogni, ugyanis ha kicsit beljebb van a csomó a mutatóujjadon és nem lezítod meg a fonalat, akkor is ott marad.)
Tehát a leglényegesebb, hogy amíg nem muszály ne feszítsd a fonalakat...

Amint elkészült a gyűrűd, következhet az ív.
Upsz. A gyűrű zárását (összehúzását) még nem írtam részletesen...
A hajócskás szálat kell meghúzni, de... Érdemes úgy fogni a gyűrűd, hogy mindkét vége a hüvelyk és mutatóujjad közt legyen. Erre azért van szükség, mert ahol húzódik a fonalad ott elkezd csavarodni is. Ezt így sem tudod elkerülni, azonban többé-kevésbé simán fog futni, nem gyűrődik meg a csomók előtt (ami akadályozza az összehúzást).
Tehát az ív... Itt csupán annyit szükséges megjegyezni, hogy a bal kezedre kerülő fonalat nem kell szorosan a kisujjadra tekerni. Elég 3-4-szer lazán körültekerni, majd az első csomó meghúzásakor picit megszorul. Úgy szoktam, hogy 2-3 kört a fonaltól távolodva (ujjvéged felé), majd az utolsót ezekre kissé keresztbe, a fonal közelébe.

Mint azt már említettem, lehet ezt a kézimunkát úgy is művelni, hogy a horgolásban megfáradt kezed "pihenteted". Ez szintén "csak" odafigyelés, illetve megszokás kérdése. A lényeg, hogy a csuklód (ez szokott a legtöbbször fájni idősebb korban) amikor csak lehet nem mozgatod. Tehát például egy gyűrű készítésekor a bal kezed a térdeden pihenteted. A jobb csuklód azzal tudod kímélni, hogy az első csomónál (dupla csomó első csomója) nem csuklóból tekered az ujjaidra a fonalat, hanem csupán az ujjaid mozgatásával.
Törekedj ezek betartására, s akkor nem okoz gondot egy nagyobb darab elkészítése sem... Utoljára kiskorúnak készítettem egy gallért, napi 5-6 órát (hétvégén 12-14-t) csomóztam a fonalat, nem okozott problémát (a kezemnek legalábbis nem, az idegrendszerem viszont megviselte :-))

Ez a cikk még csonka, képeket is be kell tennem az érthetőség miatt. Nemsoká folytatom (befejezem) a megírását.

 

<<Vissza az előző leckére.       Tovább a következő leckére >>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...