Hajócskára fel.

Ismét előkerülnek a hajócskák. Mindkét hajócskára szükséged lesz, most már a másodikkal is dolgozni fogunk... Tehát nem csak fonaltárolásra használjuk.
Mai foglalkozásunkon bemutatom az ívet. Ugyan már készítettünk eddig is, azonban egy gyűrűhöz kapcsolódó ív két irányban hajolhat...

A minta.

Ez lesz a minta amit el fogunk készíteni. Nem saját minta. Roosemarie Peel tervezte, és a Tatting with Colour című könyvében jelent meg. A szerző weboldala pedig a http://www.lacet.co.uk/ címen érhető el.
Eredetileg ugyan nem könyvjelző lenne, azonban céljainknak teljesen megfelel (mindkét ív szerepel a mintában, és elég egyszerű is). Ráadásul nagyon tetszik... :-)

Ív hajlása (bevezető)

Kezdőként gondot okozott, hogy merre fog hajlani az ív, illetve melyik hajócskával is kell dolgozni, valamint hogy meg kell fordítani a csipkét avagy nem. Gyakorlatilag annyit érdemes megjegyezni, hogy mindig a távolabbi szálat tekered a kezedre (és olyan színű lesz az ív), a közelebbi a hajócskás.
Az ív jobbra fog növekedni (feltételzve hogy jobbkezes vagy), és feléd fog hajlani.

Mutatom inkább képen. Ebből indulunk ki.

A barna szálat tekerjük a kezünkre, a sárga a hajócskás. Mintegy az előző ívet folytatjuk.

Amennyiben azt szeretnéd hogy a gyűrű felé hajoljon az ív, akkor csupán annyit kell tenned, hogy megfordítod a csipkéd, s így készíted az ívet. Ebben az esetben természetesen a sárga szálat tekered a kezedre, és a barna lesz a hajócskás...

Amennyiben az ív iránya jó lenne, de a másik színből szeretnéd, arra is van lehetőséged. Egy egyszerű csomót kötsz a két szálra, amivel gyakorlatilag felcseréled azokat. Természetesen ezután is a feléd közelebb lévő szál lesz a hajócskás.

Amennyiben menet közben szeretnéd megváltoztatni az ív irányát, akkor csak meg kell fordítani a kézimunkát, megcserélni a szálakat, és így folytatni... (Erre ritkán van szükség.)

Kezdés

Eddig nem esett szó arról, hol is kedjük a mintát...
Általában ív és gyűrű (illetve ív, osztott gyűrű) találkozásától indulunk, és a gyűrűkkel kezdjük. Egész egyszerű magyarázata van, ugyanis a gyűrű(k) elkészítése után az ívvel tudsz továbbmenni a következő minta részre. Erre még a tanfolyam vége felé visszatérünk.
Illetve amennyiben általában a nagyobb minták elkülöníthető blokkokra oszthatók. Jelenleg van a nagy virág, és felette a kicsi. Tehát az összekötő ív két végéről tudnánk indulni (képen megjelöltem mindkettőt). Elvben tehát mindkét pontból indulhatnánk. Most a kissebb részt készítjük előbb, ugyanis fordított esetben egy kis trükkre is szükség lenne, amit nincs kedvem a jelen tananyaghoz csapni... (Később a trükkök rovatba bekerül).

A "szokásos" takács csomóval kezdünk.

Egy gyűrűt készítünk, ami 8p4p4 méretű. A szálat ne feledd elrejteni.

Következik 5 további gyűrű, mindegyik 4p4p4p4 méretű. Az első 4 dupla csomó után hozzákapcsolva az előző gyűrűhöz. Igen, nem lesz összekapcsolva az első és utolsó gyűrű (második képen széthúztam, hogy látható legyen).

Egy egyszerű csomóval folytatjuk. Erre azért van szükség, mert nem gondolkodtam előre... Ha végiggondolod a ma tanultakat, rájössz. :-)

Következik egy ív, ami 4p4p4p4p4 méretű, és az első 5 dupla csomó után a gyűrűhöz van kapcsolva.

Következik egy gyűrű, ami 4p4p4p4p4p4 méretű.

Következik az az ív, amin a kis gyűrűk sorakoznak, ehhez 4 dupla csomóra van szükség.

Következhet az első kis gyűrű, semmi különös. Gyakorlatilag annyi a különbség, hogy most az ívvel azonos színből készül a gyűrű. :-)
Kicsit nagyobb sebességre kapcsolok. Avagy minek is írom ezeket, hisz a rajzból már tudod. Így csak a kritikusabb pontokat említem...

Tehát a képen látható részig valószínűleg probléma nélkül eljutottál.

A következő gyűrű viszont nem az előző mellé kerül hanem kicsit távolabb. (később mellé simul, de most külön készül) Csupán annyi a teendő, hogy az előző gyűrű utoljára készített pikójához fogod a fonalat, és oda készíted az első csomókat. Tehát amennyiben nem a másik gyűrű mellé szeretnéd a következőt, akkor csak meg kell szorítani a fonalad hová a gyűrűt szeretnéd (hogy ne tudjon tovább csúszni a csomó), és a szokott módon készíted a gyűrűt.

Elkészült az első 4 dupla csomód. Az előző gyűrűd utolsó előtti pikójához kapcsolod, majd újabb 4 dupla csomó. Mint látod, a gyűrűd kezdete még mindig nincs rögzítve, azt majd a következő gyűrű készítésekor fogjuk megtenni.

Továbbiakban a szokásos módon folytatod a gyűrűt.

Következik a harmadik gyűrűd. Ezt is az előző gyűrű utolsó pikójánál kezdjük. Valójában majd az első (ebből a hármas csoportból) gyűrű mellé kerül, így oda kellene mérni, de... Ez a távolság ugyanaz (ugyanannyi csomóból áll), és kényelmesebb itt elkészíteni.

Miután elkészült a gyűrű első 4 dupla csomója, össze kell kapcsolni a megfelelő pikóval. Mindezt úgy, hogy a két különálló szálat is rögzítsd. Nem kell megijedni, nem bonyolult. Összesen annyit kell tenned, hogy mielőtt összekapcsolod, a két szál a leendő gyűrűd, és a horgolótű közé essen. Tehát jobbra van a 4 imént készített dupla csomód, balra a pikó amivel összekapcsolod, és a kettő közt legyenek a szálak. Ezutá ugyanúgy kapcsolod össze mint eddig, a két plusz szál szinte teljesen el fog tűnni.
Újabb 4 dupla csomó után ne felejtsd el összekapcsolni a második gyűrűd utolsó pikójához.

A szokott módon befejezed a gyűrűt, és folytatódhat az ív... Majd a többi.

Az utolsó gyűrű és okozhat némi problémát. Az utolsó gyűrűt amikor készíted, akkor a második összekapcsoláskor fordítsd el a csipkét. Tehát nem megfordítod, hanem vízszintesen tartva elfordítod, hogy megfelelően álljon összekapcsoláskor.

Ezzel mai tananyagunk is véget ért. Jó munkát.

 

<<Vissza az előző leckére.             Tovább a következő leckére.>>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...