Házszámtábla, 54

A szecessziós mintát és a színeket egyeztettem a megrendelővel, megállapodtunk a méretben is, nagyjából 23x27 cm lesz.

Kockás papíron a minta Wedi alap Kockás papírlapra elkészítettem a rajzot és 1 cm-es WEDI-ből kivágtam az alapot. A felületet és az oldalakat gletteltem, majd száradni hagytam másnapig.

Tiffany üvegek feldarabolva Közben felvagdostam a különböző zöld színű Tiffany üvegeket az alap oldalához és a szárakhoz, csíkokra.
Szükség esetén az üvegcsiszoló gépet is használtam, mert ezek a nagyon keskeny csíkok hajlamosak úgy törni, hogy a törés oldala ferde, és emiatt nem lehet őket elég közel rakni egymáshoz, vagyis túl széles lenne a fugarés.

Tiffany üvegek feldarabolva A megszáradt alap glettelt széleit és a felületét végigcsiszoltam finom csiszolópapírral, majd körberaktam az oldalakat a sötétzöld üvegcsíkokkal. A felszínt kétszer lefestettem fehér festékkel, hogy a háló csíkjai ne látszódjanak át a világosabb üvegeken, majd ismét száradt másnapig.

Indigóval átrajzolt minta Indigóval átrajzoltam a mintát a felületre, majd a vonalakat áthúztam tollal, mert az indigós rajz el tudna mázolódni, kopni, mire a kirakás végére érek. A felszereléshez három csavarnak hagyok ki helyet, ezeket a pontokat is bejelöltem.

kiraktam a számokat A tábla felületén egy keretet csináltam egy sor sötétzöld üveggel, majd kiraktam a számokat a szép, sötét borvörös színnel.

virágok darabjai Kiszabtam és felragasztgattam a virágok darabjait.

nagy rózsa közepe A világosabb zöld üvegcsíkokat feldaraboltam és leragasztottam több sornyi szárat. Visszaszedtem a nagy rózsa közepét, mert azon az üvegen átlátszik a tollal rajzolt vonal, kicseréltem nem átlátszóra.

kiraktam a hátteret Pihenésképpen feldaraboltam sötétebb és világosabb bézs színű üvegeket a háttérhez. A következő napon kiraktam a hátteret, aztán száradt két napig.

Mapei Ultracolor Plus fugázó Manhatten A fugázáshoz a Mapei Ultracolor Plus fugázó Manhatten nevű árnyalatát használtam.

A fugázás nálam szertartás..... Ilyenkor vagy ne legyen otthon senki, vagy közlekedjen némán és lábujjhegyen és láthatalanul...

száraz ronggyal letörlöm a felesleget tükörfényes mozaik A közepesen lágyra kevert fuga masszát alaposan bedörzsölöm a keskeny résekbe is, várok 15-20 percet, majd száraz ronggyal letörlöm a felesleget. Nagyon kevéssé nedves szivaccsal is áttörlöm, majd hosszasan kapirgálom a fugát egy fogpiszkálóval azokról a helyekről, ahol szerintem fontos üvegfelületeket takar még el..., majd még hosszasabban dörgölöm, fényesítem váltott száraz rongyokkal, amíg a mozaik teljes felülete, minden egyes darabkája tükörfényes nem lesz...

Néhány nap múlva, amikor a fuga teljesen megkötött, átkentem a táblát Szilikofóbbal. Ez az anyag a fuga porózus felületét impregnálja, és így még ellenállóbbá teszi a csapadékokkal szemben.

A mozaik elkészítése kb. 25 órát vett igénybe.

Bozsár Judit

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...