Ezen az oldalon olyan információk találhatók, amiket legtöbbször nem kötnek a laikusok orrára. Általában nincs teljes részletességgel leírva így például a fugázás részleteibe nem merülünk bele, ennek ellenére érthető...

Mozaik eltávolítása a hordozóról
Fagyálló lapok kiválasztása
MilVedi készítése (Na ez mi lehet?...)
Hordozóra ragasztott minta
Szalmagyöngy szépen sorba
Fuga színezése porfestékkel
Fuga átfestése
Többszínű fuga
Rajz a fugával (avagy nem csak a mozaik adhat mintát.)
Mozaik tapétázás
Minták másolása
Üveg festése mozaiknak
Fugaszín választása a mozaikhoz


Mozaik eltávolítása a hordozóról

Általában ez az első probléma, amivel a "kezdők" szembetalálják magukat. A papír hordozóanyag eltávolítása viszonylag egyszerű. Elöször nézd meg, hogy nincs e törött mozaikszem benne. Ha ilyet látsz, érdemes a papírt átvágva eltávolítani...
Ezután egy nagyobb edénybe (pl. vödör), tegyél vizet és némi mosogatószert, majd egyszerűen tedd bele a lapot. 5-10 perc után a papírt megemelve (és kicsit megrázogatva), a mozaikszemek egyszerűen lepotyognak róla. Meleg vizet használva gyorsíthatod a folyamatot (és kellemesebb is, mint hideg vízbe nyúlkálni... :-)
Fontos szerepe van az időnek. Ha túl korán próbálod leszedni, nem engedi el a ragasztó (ilyenkor tedd vissza). Amennyiben túl sokáig hagyod a vízben, szétázik a papír.
Az összes papír eltávolítása után, gumikesztyűben kicsit "kevergesd" át a mozaikot. Gumikesztyűre azért van szükség (mint ahogy a törött mozaikszemek eltávolítására is az elején), hogy az esetleg élesebb darabok ne okozzanak sérülést. A "kevergetéssel" az egymáshoz dörzsölődő mozaikszemek lemossák egymásról a maradék ragasztót.
Most már csak némi öblítés, és szárítás van hátra...

Hálóra ragasztott mozaik:
Sajnos erre nincs egyszerű megoldás. Szemenként kell letépkedni a hálóról a mozaikokat, és levakargatni a mozaikszem hátáról a ragasztót...


Fagyálló lapok kiválasztása:

A kültéri (fagyálló) lapok, és a beltéri lapok között, gyakorlatilag csupán abban van különbség, hogy mennyi vizet vesz fel. Ezt kihasználva, otthon is szétválogathatod.
Nagyobb darabo(ka)t leméred szárazon, majd 24 órára vízbe teszed őket. Másnap letörölgeted a felületükről a vizet és újra leméred. Nagyon élesen elválik a két csoport! Amelyik sok vizet vesz fel, általában 10 %-nál többel növelte a súlyát, az beltéri. A fagyállóknak 4%-nál kevesebbel növekedett a súlyuk. Amennyiben csak konyhai vagy fürdőszobai mérleged van, akkor nagyobb mennyiséget mérj, a mérleg pontatlanságának kompenzálására...
Ötlet: Stiglinc


MilVedi készítése

Péntárcámat nem kímélve, tavasszal beruháztam egy Wedi lemez megvásárlásába (11 ezer forintom bánta, de mivel mozaikos baráti körünk már annyi szépet és jót mesélt róla, úgy éreztem, ezt nekem is ki kell próbálnom). Hazaérvén, jól körbejártam, megtapogattam és máris nagy hévvel levágtam egy nagyobb darabkát belőle és ennél a fázisnál igencsak meglepődtem az "egyszerűségén", már ami a mozaikozás területét illeti. . Nem térek ki arra, hogy mi keltette fel azt a megérzésemet, hogy én ezt megpróbálom sk. házilag előállítani, de időmet, telefonköltségemet nem sajnálva szinte rögvest nekiálltam, hogy közelebbi ismeretségbe kerüljek a Wedi építőlemezzel.
Rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik az építőipar területén, tehát az alább bemutatott sk. gyártású nem alkalmas a valódi wedi építőlemez behelyettesítésére !!!! Akkor induljunk ki az alapanyagból, azaz a styrofoamból, mely számunkra az alább felsorolt fontos tulajdonságokkal rendelkezik:
- pille könnyű,
- vízálló,
- nagy nyomószilárdságú,
- fagyálló,
- könnyen, egyszerűen vágható különböző alakzatokra, méretre.
Ez a styrofoam polistirolhab tábla a kereskedelemben kapható, amit mi véleményem szerint rendkívül olcsón fel tudunk öltöztetni mozaik alap céljára. Mérete 60 x 120 x 2 cm, ára cca. 1.200 Ft. Beszerezhető nagyobb barkácsáruházakban, tüzép- ill. építőanyag telepeken. Nagyon fontos a színe,ragaszkodj a v.kékhez. Ha esetleg styrofoam polistirolhab néven nem ismerik, keresd "kék hab" megnevezéssel (számomra nagy szerencse volt, hogy ezt az apró titkot elárulta az egyik kereskedelmi cégnél egy igen segítőkész hölgy, mert ezután már nem kellett külön magyarázkodnom, hogy pontosan mit is keresek).
Sajnos 1 cm vastagságú kék habnak nem sikerült a nyomára bukkannom, legutolsó, pár nappal ezelőtti (2007 július 13.) információ szerint ennek a gyártását meg is fogják szüntetni (?). Tehát az általam készített mozaik alapjául szolgáló kék hab 2 cm-es vastagságú. Kapható természetesen 3-4-5 cm-es vastagságú is, amit inkább különböző 3 D-s formák, alakzatok kivágásához ajánlok, sík mozaik kép alapjához vastag és teljesen fölösleges is.
Szükséges még úgynevezett dryvit háló. Néhány nagyobb barkácsáruházban , illetve kisebb festékszaküzletekben méterben is kapható 120 Ft-tól 500 Ft/m áron. A többi hozzávaló már csak "apróság", itt nem sorolom fel külön, egy mozaikos általában rendelkezik már vele, illetve a leírás alapján azok már bárhol, bármelyik barkácsáruházban, kisebb-nagyobb festék szaküzletben, könnyen beszerezhetőek.

Most akkor gyártsuk le a saját MilVedinket, az alábbi fényképes leírás-bemutató alapján.

Készítsd oda az egyéb hozzávalókat, azaz egy fóliát, amin bátran pancsolhatsz, egy műanyag lapocskát, amivel felviszed a csemperagasztót, gumilehúzót, gumikesztyűt és nem utolsó sorban a csemperagasztót. Jelen esetben előre elkészített vödrös (beltéri) csemperagasztót használok, természetesen a por alakú ragasztó is tökéletesen megfelel a célnak. Esetleg arra figyelj, hogy ha kültérben fogod elhelyezni a mozaikodat, akkor kültéri csemperagasztót használj, biztos, ami biztos alapon. Egy vödör víz, amiben a kézmosás mellett egyúttal a szerszámaidat is megtisztíthatod. Csemperagasztóval szennyezet vizet lefolyókba, élő vízekbe nem öntünk !!!

Vágd ki/le a kívánt méretre a kék habot késsel vagy fűrésszel. Olyan apró fogú fűrészt javaslok, ami az első képen látható (a nagyobb fogazatú tépi, szaggatja, nem lesz szép sima a vágás felülete). Vágd a dryvit hálót is a kék hab méretére, ráhagyással. A ráhagyás alig, épphogy 2 cm-es legyen (azaz amilyen vastag a styrofoam lapunk). Természetesen ez csak abban az esetben szükséges, ha keretként körbe is le szeretnéd mozaikozni a munkádat, egyébként elhagyható, pl. akkor ha olyan képet készítesz, amit egyéb módon szeretnél bekeretezni.

A csemperagasztót a műanyag lapocska segítségével, kend a kék habra kb. 2-3 mm-nyi vastagságban.

Helyezd a csemperagasztó felületére a dryvit hálót, nagyjából úgy elhelyezve, hogy a ráhagyások egyenlő távolságra legyenek a szélektől. Jól masszírozd, simogasd bele (kesztyűt vegyél fel, én azért nem használok, mert imádok gyermekkori emlékként "sarazni"). Sötétszürke por alakú ragasztónál viszont mindenképp használj, az sokkal jobban beivódik a köröm ill. bőr alá !

Vágj ki a sarkoknál a hálóból egy kis darabot (természetesen ezt már a háló méretre szabásánál is megteheted). A lap felületéről lehúzott/tolt ragasztóanyag segítségével szorosan nyomd az élekhez/szélekhez a dryvit hálót.

Gumilehúzóval - finoman rányomva - húzd le a felesleges ragasztóanyagot, a szélekről is. Addig húzogasd jobbra-balra, míg számodra tetsző szép, sima felületet kapsz (ha nem sikerül tökéletesen simára, nem probléma, száradás után csiszolópapír segítségével a kisebb dudorokat szépen simára csiszolhatod).

Íme a kész, házilag elkészített MilVedi táblánk. Hagyd száradni minimum egy napig, majd teljes száradás után kend le fehér színű, ha lehetséges akril alapanyagú festékkel, melynek különösen akkor van jelentősége, ha átlátszó üvegmozaikot, illetve tiffany üveget használsz (vagyis bizonyos esetekben ez el is hagyható).
A hátoldalát csak abban az esetben szükséges lehálóznod, ha kültéri használatra szánod, hiszen annak ellenére, hogy a kék hab már eleve vízálló, a ragasztóba ágyazott háló ad még neki egy plusz védőréteget, ezen felül nem oly sérülékeny, mintha csupaszon hagynánk. Amennyiben mégsem akarod lehálózni a hátoldalát, akkor arra mindenképp ügyelj, hogy olyan festékkel fesd/kend át, mely víz- és időjárás álló, még beltérben is, hiszen egy konyhában is keletkezik nem kevés nedvesség.
Festésen kívül, amennyiben sík képet mozaikozol, a kész kép hátulját bármivel bevonhatod, pl. jobb minőségű csomagolópapír, üvegszálas- vagy normál tapéta, virágkötészetben használt szizálszerű anyag, stb., azaz amit ízlésed, fantáziád diktál.

Számításaim alapján egy 60x120 cm-es styrofoam lapot alapul véve, a fent leírtak költsége minimum 1.500, maximum 2.000 Ft, amennyiben a 2 cm-es vastagság megfelel számodra.
Végezetül egy kérésem lenne : Ha rendelkezel információval arról, hogy 1 cm-es kék hab hol kapható, akkor üzenjél, írjál, hozd légyszíves a tudomásunkra, köszönöm.

Milva


Hordozóra ragasztott minta

Ebben az esetben az elkészített mintát egy hordozó anyagra ragasztják. Ezek a hordozók más és más tulajdonságúak, azonban közös vonásuk, hogy ideiglenesen rögzítik, vagy véglegesen rögzítik a mintát. Így egy műhelyben elkészítheted a képet, majd a helyszínen rövid idő alatt beépítésre kerülhet. Gyakorlatilag ez mindenkinek kényelmesebb. Kicsit részletesebben:

Papír hordozó:

Gyakorlatilag csak sík képek ragasztására megfelelő. A papír a mozaikszemek felületére van ragasztva, egy vízzel oldható ragasztóval. Ez tehát egy nem bennmaradó hordozó. A felragasztás alkalmával felhordják a ragasztót a mozaikminta helyére, majd felrakják a mintát a papíros felületével kifelé, némi igazítás és egyengetés, majd hahagyják megkötni a ragasztót. A ragasztó megkötése után a papír némi áztatással eltávolítható. Természetesen ez nem csupán gyárilag táblába rendezett lap lehet, hanem művészek által készített kép is. Tapasztalatok alapján leginkább megfelelő anyag az úgynevezett makulatúra papír, és a sulifix ragasztó. Ezek szinte teljesen ugyanúgy viselkednek mint a gyárban alkalmazott ragasztó. Amennyiben nem ismered, a nevezett anyagokat, nem kell megijedni, elég hétköznapi anyagok. A sulifix ragasztó papírboltban beszerezhető, gyerekeknek készített papírragasztó (legalább nem mérgező). A makulatúra papír pedig tekercsben vásárolható tapétaboltban. Ezt a papírt ragasztják a szobafestők a tapéta alá.
Előnye, hogy ez a legolcsóbb. Hátránya, hogy mivel nem látod a mintát ragasztás közben, könnyen hibázhatsz (vagy az esetleg gyártáskor elkövetett hiba), és ez csak a papír eltávolítása után derül ki...

Üvegháló hordozó:

Ez is csupán sík képekhez alkalmazható. Itt egy üveghálót ragasztanak a mozaik kép hátára, általában műgyanta ragasztóval. Ez a megoldás drágább mint a papír hordozó (a háló is, a ragasztó is drágább). Tehát itt a háló beépítés után benn marad a mozaik mögött. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy feragasztás után a minta azonnal látható, így az esetleges hibák azonnal javíthatók, valamint erősebben is tartja a mozaikszemeket. Hátránya, hogy nehezebben elkészíthető a minta, valamint a már említett ár. Az üvegháló egyszerűen beszerezhető, hiszen az építőiparban rendszeresen használják, Dryvit háló néven lehet beszerezni a barkácsboltokon kívül építőanyag telepeken, esetleg festékboltban. Eredetileg épületek hőszigetelésénél alkalmazzák. Műgyanta is viszonylag egyszerűen beszerezhető, bár meglehetősen drága. Használható például az Uverapid nevezetű...

Öntapadós fólia:

Ebben az esetben a mozaik színére kerül egy átlátszó öntapadós fólia. Ez nagyobb barkácsboltokban beszerezhető. Amennyiben egyáltalán nem tudod elképzelni, akkor javaslom a tanfolyam 4. részének tanulmányozását.
Előnye a megoldásnak, hogy a mintát azonnal látod, hátránya az ára, illetve némelyik fólia rettenetesen odatapad a mozaikhoz. Ilyen esetben az eltávolítást hajszárítóval segítheted.

Merev hordozók:

Ebben a megoldásban egy merev hordozóanyagra kerül a minta, ami természetesen a minta végleges helyén beépítésre kerül. A nagyobb méretű hordozó lap, illetve annak merevsége miatt könyebb a beépítés, azonban a hordozóanyag is pénzbe kerül, valamint a beépítési méret is növekszik. Legtöbb esetben inkább csak függesztett képeknél alkalmazzák ezt a megoldást.
Hordozóanyag lehet üveg, rétegelt lemez, Wedi lemez, stb. Nagy méretű képeknél (amennyiben valamiért ezt a technikát alkalmazzák), akkor leginkább a Wedi lemezt használják. Ez egy polisztirol lemez (extrudált Styrofoam polisztirolhab , de az üzletekben általában kék hab néven ismerik), mindkét oldalán cement alapú ragasztóval üvegháló merevítés. Ettől a felülete szürke...
Előnye, hogy nagyon könnyű, és van némi hőszigetelése is. Hátránya, hogy nagyon drága...
Javaslom kicsit feljebb a MilVedi készítése cikk tanulmányozását.


Szalmagyöngy szépen sorba

Több művész felhasznál szalmagyöngyöt. Ez egy hosszúkás henger alakú gyöngyfajta, így jól használható kontúrnak, illetve vékony vonalak kialakítására. Amennyiben szépen vonalba szeretnéd rendezni a gyöngyöt, akkor fűzd fel egy drótra. A drót két végét visszahajtva, nem tudnak lecsúszni (a hajtás alulra a ragasztóba kerül, így láthatatlan). Ezután amikor beragasztod a drót "sorba rendezi" a gyöngyöket. Természetesen ívbe is hajlíthatod...


Fuga színezése porfestékkel

A fuga színét kicsit módosíthatod por festékkel. A fuga gyártói általában maximum 5%-ot engednek meg. Tehát azt nem tudod megtenni, hogy a fehér fugából készítesz feketét.
Ugyanígy használhatod (szintén kis mértékű színezéshez) a diszperziós festékekhez ajánlott színezőket (pl Aquacolor) is.


Fuga átfestése

Amennyiben a frissen elkészült fugád mégsem lett megfelelő színű, némi diszperziós festékkel kicsit módosíthatod a színét. (Elsősorban sötétítheted...) Ehhez a fugát hagyd teljesen kiszáradni (kb. 1 hét), amúgyis csak akkor látod a végleges színét... Ezután a felhigított diszperziós festékkel átkened. (egyszerűen "telibe" fested, tehát a mozaikot is). Rövid idő után (1-2 perc) töröld le a festéket, és nedvesen is töröld át... Száradás után látod az eredményt. Ha nem megfelelő, ismételd meg...
Ezzel a módszerrel néhány árnyalatot változtathatsz a fuga színén. Amennyiben ennél többre van szükséged, akkor kénytelen vagy kikaparni a fugát, és másik színnel fugázni...
Ez a színezés elsősorban gyengébb minőségű fugaanyagoknál használható, valamint nagyobb igénybevétel esetén nem javasolt. Tehát elsősorban faliképnél jöhet számításba.


Többszínű fuga

Időnként szükséged lehet arra, hogy az elkészült mozaik kép egyes részein más színű legyen a fuga. Ezt többféle módszerrel is meg lehet oldani. Szinte mindenki másképp csinálja... :-)
Hálóba rakott mozaiknál, megteheted, hogy a fugába teszel valamit (pl. kartonlap), ezzel elválasztva a két fugázandó területet. Az egyik színnel (általában a sötétebbel) kitöltöd fugával az adott területet. Ezután az elválasztó lapokat kiszeded (még friss fugánál). Az esetleg kipergett fugaanyagot pótolod. A szokott módon átmosod a fugát. Ezután következhet a másik színnel való fugázás.
Arra figyelj, hogy ne kezdd el túl korán a második színnel való fugázást, ugyanis ebben az esetben (mivel még az első fugád is viszonylag friss) összemoshatod a két fugát, tehát (főleg a széleken, de nem csak ott) összekeveredik a két fuga színe... Persze előfordulhat, hogy pont ez a cél.

A másik módszer, hogy egyszerűen elkezded fugázni a különálló részt, úgy, hogy minél kevesebb kerüljön a másik területre. Majd miután átmostad, még frissen kikapargatod ahol nem szükséges (tehát ahol más színű kell majd). Teljes száradás után fugázhatod a következő színnel...


Rajz a fugával,

avagy nem csak a mozaik adhat mintát.

Könnyen belátható, hogy a fugával (színválasztástól függően) kiemelheted a mozaikszemek színét, vagy épp összemoshatod a teljes képet, egészen addig, hogy távolról már ne is tűnjön mozaiknak. Valójában a legtöbb esetben ez a két hatás együttesen jelentkezik, és az összhangot kell megtalálni a kettő között. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a laikus azt érzi, hogy valami nem jó. Nem tudja megmondani, hogy mi, csak érzi, hogy gond van...

A fuga segítségével könnyen beleszólhatunk a kép struktúrájába. Egész egyszerűen arról van szó, hogy egy határvonalat, illetve a főbb vonalakat (jelen esetben egy levélen) nem csak a különböző mozaikok színével választunk el, hanem azzal is, hogy kicsit szélesebb fuga használatával mintegy "megrajzoljuk" a határvonalakat is. Az itt bemutatott képek közül az első a Xenofex nevezetű "program" készítette, míg a másodikat kézzel rajzoltam. Tudom, hogy mindkettőn lehetne még javítani, a különbség érzékeltetésére azonban így is megfelel...
Persze ehhez némileg át kell gondolni a mintát, még az első mozaikszem vágása előtt...


Mozaik tapétázás

Bár időigényes, talán az egyik legegyszerűbb "mozaik".
Nem a munkával eltöltött idő sok, hanem a száradási idők. Tehát egy kisebb felület elkészítésének munkaideje néhány óra, valójában mégis közel 1 hét szükséges hozzá. (Így tehát karácsony előtt 2 nappal bele se kezdj :-))
Egészen egyszerűen felragasztod a mintás papírt a felületre. Ez lehet tapéta, szalvéta (ezzel óvatosan kell dolgozni), esetleg decoupage papír.
A lényeg a buborékmentes ragasztás:
Ragasztáshoz használhatsz speciális decoupage ragasztót, de megfelel a Duvilax is, vagy akár az egyszerű fa ragasztó is (ezt persze higítani kell...). Tehát a felületet átkened ragasztóval, a felragasztandó papír hátát is vékonyan átkened (szalvétát nem), majd amikor a papír kicsit magába szívta a nedvességet, akkor buborékmentesen felragasztod.
Ahhoz, hogy buborékmentes legyen a ragasztás, tegyél még egy kis ragasztót a felületre, majd a papírt ráhelyezve belülről kifelé egy hengerrel többször gurítsd át. Ezzel kinyomod a felesleges ragasztót, és a buborékokat. Bár ilyen munkákhoz gumihengert ajánlanak (tapétaboltokban beszerezhető), ugyanúgy használható a legkisebb Teddy henger is, ami lényegesen olcsóbb.
Száradás után (szerencsés esetben másnap), kezdheted a "mozaikot".
Egy összetört biztonsági üvegből származó apró üvegdarabokat ragasztasz rá.
Ez az a fajta biztonsági üveg, ami apró (6-10 mm-es) darabokra törik. Beszerzése viszonylag egyszerű, atóbontóban megvásárolhatod (viszonylag olcsón), azonban amennyiben ingyen szeretnéd, akkor járj nyitott szemmel valamelyik magyar nagyvárosban... Nálunk sajnos gyakori, hogy a buszmegállók, telefonfülkék ilyen üvegeit betörik. Ha találtál ilyet, egyszerűen gyűjtsd össze egy nylon zacskóba. Otthon némi mosogatás és szárítás után használható...
Az apró üvegdarabokat a megszáradt felületedre (tehát a képre) ragasztgatod, esetleg figyelve az előző trükkben említett fuga rajzolatra. Az üvegdarabok ragasztására mindenképp valamilyen átlátszóra száradó ragasztót használj (ez lehet Duvilax, átlátszó szilikon, stb).
Száradás után (kb. 2 nap múlva) fugázás.


Minták másolása

Felmerülhet a probláma, hogy a papírról hogyan is kerüljön a minta a kiszemelt helyre...
1-1 minta elkészítése nem jelent problémát hiszen indigó segítségével egyszerűen másolható. Mindez persze 8-10 darabnál már elég macerás lenne.
Nagyobb mennyiségű másoláskor készítsünk inkább egy sablont. Hosszú távon olcsóbb mint a nyomtató...
Szükség van egy vastagabb merev átlátszó fóliára. Régebben dossziénak ilyet árultak... A kinyomtatott vagy megrajzolt mintát tedd alá, és próbáld meg maradásra bírni. Rögzítheted akár celuxal, esetleg tűzőgéppel. Ezután a fóliát át kell lyukasztgatni egy közepes tűvel a vonalakon. Ez kézzel elég nehéz, de még így is megéri... (Akinek van varrógépe, az cérna nélkül egyszerűen végigvarrhatja) Miután ez elkészült, a papír eltávolítása után már használható is a sablon.
Használata viszonylag egyszerű. Fektesd a műanyag fóliád a kívánt helyre (ezért kellett átlátszónak lennie), majd egy vizes bázisú festékbe mártott rongyal alaposan dörzsöld át (persze közben erősen fogd le, hogy el ne mozduljon). Így a kis lyukakon átnyomódik a festék, ezzel "megrajzolva" a vonalat (valójában persze pöttyök sorozata :-)). Arra kell csak figyelned, hogy ne vigyél fel túl sok festéket.
A sablon elmosogatásával hosszú ideig használható marad...


Üveg festése mozaiknak

Elsősorban arany és ezüst színű mozaikról van szó. (képen látod a végeredményt)
Arany és ezüst festésű mozaikot gyártanak, azonban meglehetősen drágán árusítják.
Az alapanyag ebben az esetben általában nem egy egyszerű síküveg, hanem egy hullámos felületű üveget illik választani. Ilyen például a felhő nevezetű az üvegeseknél (egyfajta "katedrál üveg"). Amennyiben szeretnéd olcsóbban megvásárolni, akkor beszéld meg az üvegessel, hogy a maradékot ne dobják ki, hanem egy minimális összegért adják el neked...
A leginkább megfelelő anyag a sírkőarany (Arany és az Aranybronz sírkőfeliratozóként tudod megvásárolni). Illetve a PC akrilfesték, ami ugyanazt tartalmazza, csak nagyobb méretű. Az Arany és az Aranybronz sírkőfeliratozó, 8 ml-es tubus ugyanazt az anyagot tartalmazza, mint a 34 ml-es PC akrilfestékes tubus, csak a kiszerelés kisebb, felhasználóbarátságból. Ezt az egyik eladó is mondta, illetve a próbálkozásaim során nekem is úgy tűnt, hogy egyformán viselkednek.

Színes mozaik festése:
Ez a megoldás nem olyan, mint a gyári mozaik, hisz nem anyagába színezett üveget készítünk...
Tehát egy diszperziós színezőt (leginkább a PannonColor vált be) Duvilax-al elkeverve (vagy PVA alapú fa ragasztó+víz) kész a "festéked". Miután lefestetted az üveget (az "érdesebb" felületet fesd, még lehetőleg darabolás elött). Ennek a "festéknek normál körülmények között nagyjából 1 hét száradási idő szükséges ragasztás elött (nem írtam el)... Hogy mégse kelljen várni ennyit, egyszerűen megsütjük... Közepes hőfokon kb 1 óra. Daraboláskor a persze nem a festett felén kell vágni. Az előfordulhat, hogy a vágásnál kicsit lepattog a festés széle.

Ragasztáskor "természetesen" a festett fele kerül a ragasztóba...


Fugaszín választása a mozaikhoz

A trükk lényege, hogy előre elkészített fugaszín mintákat tudsz az elkészített mozaikra (vagy csak a felhasználandó anyagra) próbálni. Így nagyjából látható hogyan is fog kinézni az elkészült mű fugázva.
A fuga mitákat viszonylag egyszerű elkészíteni. Fogj egy sima üveglapot, erre ragassz szintén sima üvegből átlátszó ragasztóval (transparent szilikon, Duvilax, stb.) darabokat. Ezután kifugázod, és már el is készült egy fugaszíned... Természetesen akkor van értelme, ha minél többféle fugaszínnel elkészíted.

Ötlet, fotók: Dotty Marzipan, Kanada, http://www.flickr.com/photos/dottymarzipan/
A képre kattintva megnyílik nagyban (illetve a következő hivatkozásokra kattintva is).
http://www.flickr.com/.../2438822682/in/set-72157603914064806/
http://www.flickr.com/../2438823074/in/set-72157603914064806/

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...