Mosaic Creator 2.95 lépésről lépésre

A nyelvi fájl a 2.95-2.98, és a 3.0 verziószámú programhoz használható. A magyarosítás saját munkám, ingyen letölthető, használható, azonban üzleti célra nem használható fel. (Magyarul nem kérhetsz pénzt, az ingyen letöltött fájlért.) Továbbá nem járulok hozzá, hogy weboldaladon elhelyezd a fájlt (tegyél be egy erre az oldalra mutató hivatkozást...)Természetesen telepíteni kell a programot. A letöltött programot kitömöríted egy mappába, majd a setup.exe fájlt elindítva kezdheted meg a telepítést.

A megjelenő ablaknál sok lehetőséged nincs, mivel csupán 2 gombot látsz. Ez egy figyelmeztetés, hogy érdemes minden futó alkalmazást bezárni a program telepítésének idejére. A Cancel gombbal kiléphetsz a telepítőből, a Next > gombra kattintva folytathatod a telepítést.

Itt egy végfelhasználói szerződést láthatsz. (Amint lesz egy kis időm, lefordítom.) Itt az I accept the agreement-t kell kijelölni (elfogadom a szerződést). Ekkor válik aktívvá a Next > gomb, amire szintén egy kattintás. Amennyiben nem fogadod el a szerződésben leírtakat (I do not accept the agreement), akkor természetesen a program nem települ, és kilép a telepítő.

Ebben az ablakban adhatod meg, hogy melyik könyvtárba kerüljön a program. Átteheted másik könyvtárba, de jegyezd meg, mivel még szükség lesz rá. Természetesen Next >

Itt tudod beállítani, hogy milyen mappában jelenjen meg a Start menüben a program. (Az alsó nagy ablakban felsorolja a telepített programjaid, ezt érthető okokból töröltem a képről) Amennyiben megfelel, Next >

Egy összefoglaló a telepítési beállításokról. Egyszerűen ellenőrizheted, hogy mindent jól állítottál be. Amennyiben rendben van kattints a Setup gombra.

Elindult a telepítés, egy rövid ideig másolja a fájlokat. Itt nincs más dolgod, mint megvárni. Hamar végez a feladattal.

A telepítés elkészült. Elolvashatod a programról való tudnivalókat (Readme.txt, természetesen csak angulul, és csupán a program tudását reklámozza, nem nyújt valódi segítséget.)
Valamint elindíthatod a programot (Launch application), de egy kis ideig még ezt is hagyjuk...
Természetesen a Finish gombra kattintva fejeződik be a telepítés.

A program telepítési könyvtárába másold be a magyar.lng fájlt. Ez tartalmazza a magyar feliratokat, így fog majd a program magyarul tanulni.
Amint megvagy, indíts el a programot.

A program indulásakor azonnal megjelenít egy figyelmeztetést. Ez magyarul csupán annyi, hogy Ez a 0. nap a 30 napos próbaidőből. Természetesen OK, és eltűnik. A program minden indulásakor meg fog jelenni, de a későbbiekben már magyarul.

Válaszd ki a magyar nyelvet (a képen látod). Egy rövid betöltődési idő után már többé kevésbé magyarul jelenik meg a program, amennyire a fordítás elkészült, illetve amennyit le lehet fordítani. (Sajnos néhány dolgot a program írója nem a nyelvi fájlba tett ki, így ez csak a program megváltoztatásával lenne magyarosítható, ami viszont illegális...)

Így már barátságosabb...

Töltsük be a forrásképet. Valószínűleg ez egyértelmű. A forráskép az a kép, amiből szeretnél mozaikot kirakatni.

Itt épp egy már kirakottat töltöttem be, most ezen fogom bemutatni. A programnak tapasztalataim szerint sokszor akkora forrásképre van szüksége, mint ahány mozaikszemből fog állni a kép. A példánknál maradva 792*1068 képpontra kellett felnagyítani, hogy a program valóban csak 3 színből rakja ki (a kék más színű mint amilyen mozaik létezik). Tehát a forráskép lehetőleg legyen minél nagyobb. A grafikai munkákhoz ajánlom az Irfan View nevű programot, mivel ingyenes és magyar nyelvi kiegészítése is van.
Hagyd fotomozaikon.

Lépjünk a következő fülre. (Felül kattints a Mozaikszem kép feliratra)
A fájl hozzáadása gombbal tudsz egy mozaikszem képét felvetetni a listába.
A mappa hozzáadása gombbal elég a mappát megadni, ahol a mozaikszemek képeit tárolod.
Ebből természetesen következik, hogy minden mozaikszemről külön képfájl szükséges. Ez gyártónként változik, általában 50-70 szín van fajtánként. Hogy ebből mennyi szerezhető be itthon, az más kérdés. Amint a képen látszik az adott 10*10 mm-es mozaikból csupán 27 szín kapható.
Alatta a kép listába tudod elmenteni, illetve ha már megtetted, akkor betölteni. Több mozaikkészletnél mindenképp ajánlott, egy készletnél csak kényelmes...
A jobb oldali részen a felső két jelölőnégyzet számunkra érdektelen, hisz ezekkel betűkből rakathatod ki a képet.
Az alatta lévő 2 érdekes.
A felső bejelölésekor a mozaikszem képének a szélét egyszerűen levágja ha az nagyobb mint amit a következő lapon majd beállítassz.
Az alsó bejelölésekor a mozaikszem képét beletorzítja (ha szükséges) a megadott méretbe.
Számunkra még a legalsó nagyon lényeges, ugyanis ezzel lehet elérni, hogy egy fájlba elmentse, melyik cellába milyen színű mozaikot tett.
Ezt inkább képen...

A bal oldali listát a program mindenképp elkészíti, itt felsorolja az összes színt, valamint hogy mennyit használt fel az adott színből. Erre a listára a mozaik vásárlásakor lessz szükséged. A jobb oldali listát csak akkor hozza létre, ha bejelölted a fentebb említett jelölőnégyzetet. Itt felsorolja hogy az 1 sor 1 szem kála (a példánkban). Így már érthető a mátrix kifejezés...

Mozaik Fájl & méret fül

Legfelül az elkészült mozaikkép helyét és nevét adhatod meg.
Alatta bal oldalt előre beállított értékekkel dolgozhatsz, én ezt nem használom, mivel szinte mindíg más értékekkel dolgozom...
Azonban legalul a Fix kép méretet érdemes kikapcsolni. Ez arra való, hogyha több képet dolgozol fel, akkor mindíg az épp aktuális oldalarányokat veszi figyelembe, és újraszámolja a képméretet.

A mellette lévő oszlop sokkal lényegesebb.
A felső két cellába adhatod meg a mozaikszem méretét képpontban. Vegyük figyelembe a fuga méretét is. Én azt szoktam csinálni, hogy a mozaikszem mérete + a fuga mérete. Általában megfelel a 10 képpont/mozaikszem + 1 képpont fuga. A mozaikok valós méreténél 10 mm-es mozaiknál 0,74-1,1 mm a fuga (gyártónként és mozaikfajtánként is változik), 20 mm-es mozaiknál 1,57-2,1 mm. Gyakorlatilag arányaiban ugyanaz, s így kisebb képméretet kell utána tárolni. A fuga így arányaiban a valóságot tükrözi.
Alatta állíthatod be a mozaikszemek számát, hogy hány mozaikszemből álljon a kép. Elég a felsőt megadnod (oszlopok száma), mivel alul a Fix oldalarány gombra kattintva a másikat kiszámolja. (amennyiben a sorok számát adod meg, akkor nem megfelelő eredményt ad.)

A jobb oldalon egy összefoglalót találsz. Ebből két lényeges adatot emelnék ki. Az egyik a fájlméret. Mivel a program korlátozott verziójú, így 10 Mb-nál (10000 Kb) nagyobb képet nem hoz létre. A másik, az oldalarány. Az alsó a forráskép arányát mutatja, a felső a beállításokét. Amennyiben a kettő nem eggyezik meg, akkor a képet torzítja a program, ami általában kerülendő.
A méretszámítót nem részletezem, próbálgasd...

Mozaik alakja fül

Gyakorlatilag itt állítod be, hogy milyen tipusú mozaikot használsz. Felsorolom a javasoltakat.
Rectangle.mpd sarkos mozaik
RECTROUN.MPD kerekített sarkú mozaik
Hexagon.mpd hatszögletű (tudtommal már nem kapható)
A nagy képen mutatja a kiválasztott mintát. Alatta a körbevág funkció kipipálásával tudod kérni a fugát, és alatta a csúszkával állíthatod a fugaszélességet. Nem szoktam használni, mivel a fuga szélességét nem tudom pontosan szabályozni, illetve nem tudom előre milyen széles lesz a fuga. (Ezt máshol szoktam, de erről kicsit később.) Jobb oldalon a fugát állíthatod amennyiben mégis itt szeretnéd használni.

Cella színezése fül

Cella felismerés minősége. Minél nagyobbra állítani, így a legjobb minőséget kapod. Alul a mintaképen láthatod a változtatást. A 3 jelölőnégyzetre még nem jöttem rá mit csinál.
Akkor a jobb oldal. Cella kép ismétlődés beállításai. A gyári beállításokat hagyjuk. A következő egy csúszka, aminél az utolsó elötti jelölés a 100% (bár ezt nem mutatja itt). Érdemes a két utolsó állás valamelyikére állítani, a felismerési pontosság érdekében.
A Helyi mód és a Globális mód közti különbséget inkább képen mutatom meg.


Forráskép

Helyi mód

Globális mód

Valószínűleg észrevetted a különbséget...

A minimális távolság azonos cellák között legyen 0
A max cella ismétlődéshez egy minél nagyobb számot írj be (nagyobb legyen mint az összes felhasznált mozaikszemek száma). Itt adhatod meg, hogy egy színből maximum mennyit használjon fel.
A véletlenszerű cellák számát érdemes a minimumon tartani.

Cella kiemelés fül

Ezen a lapon minden beállítás eredményét alul a mintaképen látod rögtön.
Az egy cella színezése gyakorlatilag összemossa a mozaikszemek színét a forráskép színével.
A cella részletes színezése a képeket mossa össze (új nevet kell még találnom neki).
Számomra a leglényegesebb a keret rajzolása. Gyakorlatilag ezt a menüt használom a fuga beállítására, mivel itt képpontban adhatom meg a fuga szélességét. A cella átlag szín gyakorlatilag a fuga áttetszőségét szabályozza, tehát minimumra állítom.
Az élsimítás használatát kikapcsolom, mivel csupán elmossa a képet (a kontrasztot változtatja meg). Mivel nem használom, nem tudom, hogy az elkészült képen, vagy a forrásképen hajtja végre.
Szürkeárnyalatos módnál a forrásképet szürkeárnyalatossá konvertálja, majd kirakja mozaikból (a forrásképet változatlanul hagyja).

A fennmaradó 3 füllel nem foglalkoztam még. Pontosabban a bélyegképet próbáltam, de belefagyott a program, ezenkívül a képméretet nem tudom százalékra beállítani (így azonos százalékos beállításhoz minden alkalommal állítanom kellene, az Irfan View egyszerre átméretez több képet is...).

A beállítások elkészültek, most már csak el kell indítani a kép kirakását.
Felül látsz két háromszög alakú gombot az egyik a gyors kirakás indítása, a másik a normál kirakás indítása. Valójában nem sikerült rájönnöm mi a különbség a kettő között. Tapasztalataim szerint mintha ugyanazt tenné...
Tehát valamelyikkel indítsd el.

A megjelenő lapon egy összefoglalót láthatsz. Az előnézeti kép csak akkor fog megjelenni, ha a folyamatjelző 55%-ig eljutott. Gyakorlatilag egyetlen lényeges elem található a lapon, ez pedig a jobb alsó sarokban található Munka elsőbbsége felirat, valamint a lenyíló menüje. Itt tudod beállítani, hogy mennyi processzoridőt használjon a program. Csak nagy képeknél, vagy nagyon régi gép esetén van értelme.
Ja igen! A becsült időt nem kell túl komolyan venni...

És a megjelent előnézeti kép (részben kirakva).

A program elkészült. Mint látszik nem tartott túl soká a géphez képest...
A képek egy őskövületnek számító 200 MHz-es Pentium 1-es gépen készültek. (Ilyen kis képnél egy P4-en nem volt időm lenyomni a PrintScreen-t)


Nem maradt más teendőd, mint az elkészült fájlokat kimásolni. Ezek a következők:Végül csak annyit javasolhatok, hogy mindenki próbálgassa a programot, és tapasztalja ki a beállításokat.

Jó munkát.Egyéb tanácsok...

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...