Tojáshéj mozaik

és bevezető...

Ezen cikksorozatban megpróbálunk bevezetni a mozaik rejtelmeibe. És mivel nem mindenki engedheti meg magának a több tízezres beruházást, ezért az első részekben lehetőleg olyan technikákat veszünk sorra, amiket minimális befektetéssel lehet elkészíteni. Az már csak külön szerencsés, hogy ebben a cikkben olyan mozaik szerepel, amiben a gyerekek is tudnak "segíteni".
Amennyiben esetleg kiderülne, hogy tetszik a mozaik technika, és kedved is van hozzá, akkor már érdemes lehet drágább anyagokat, eszközöket megvásárolni. Így a későbbi cikkekben egyre drágább anyagokat és eszközöket fogunk használni.
Persze megpróbálunk cikkenként más és más technikát alkalmazni, mintegy bemutatva a különböző lehetőségeket. Érdemes majd végigolvasni az összes cikket, még akkor is, ha már elsőre látod, hogy nem tetszik az adott megoldás. Részben azért, mert később esetleg szükséged lehet rá, de leginkább azért, mert találhatsz esetleg olyan megoldást, amit máshol hasznosítani tudsz...
Természetesen egy idő után kialakul a saját stílusod, színvilágod (ami idővel változik is). Ez természetes. Viszont soha ne félj újat kipróbálni...

tervezett tojáshéj mozaik Így fog kinézni az elkészült mozaik. Rögtön megemlíteném, hogy az itt szereplő képek Puskás Éva munkái, köszönöm, hogy a rendelkezésemre bocsátotta.

Mint valószínűleg kitaláltad a tojáshéjból készült mozaik nem viseli el a nagy igénybevételt, így tehát szinte csak keretnek, képnek alkalmas (gondos ragasztás esetén kis ékszeres dobozra is). Mindenképp szokatlan, és nem mellékesen nagyon olcsó.

Első lépésként a képkeretet le kell festeni. Itt a feketére esett a választás, ugyanis szépen kiemeli a tojáshéj színeit. (egyébként egy egyszerű IKEA-s keret)
A fa tárgyakat mindenképp érdemes valamilyen bevonattal ellátni mozaikozás elött. Erre két okból van szükség. A legfontosabb, hogy ragasztáskor, fugázáskor a bevitt víz nem szívódik a fába, ami ettől esetleg vetemedhet. A másik, hogy üveg, vagy üvegmozaik használatakor kicsit átsejlik a háttér, tehát ott általában világosra kell festeni.

A tojáshéj minimális előkészítést igényel. Ez gyakorlatilag csak tisztítás és szárítás. A tisztítás egyszerű mosogatásból áll, kívül, és belül is... A szárításra azért van szükség, hogy a tojáshéj belsejében található vékony hártya megszáradjon, és így az is törékeny legyen... (1-2 perc alatt elkészül vele a mikro)

Néhány szó a ragasztóról. Többször is hivatkozni fogunk a különböző PVA (Poli-Vinil-Acrilat) alapú ragasztókra. Nem olyan bonyolult mint ahogy hangzik...
Ezeket többféle helyen beszerezheted. Ez lehet a Duvilax nevezetű könyvkötészeti ragasztó, vagy a különböző fa ragasztók (Palma-fa, stb.)
Mozaik céljáró bármelyik megfelel, de egyéb esetben érdemes betartani a gyártó utasításait. (tehát a Duvilaxot ne használd fa ragasztására, mert arra alkalmatlan...)

Következhet a ragasztás. Ehhez használhatsz szinte bármilyen PVA alapú ragasztót. Előnyük, hogy száradás után átlátszóra száradnak. Amennyiben felvállalod, hogy a kis darabkákat egyenként ragasztod, akkor szinte minden (utólag vízzel nem oldható) ragasztó megfelel. Ez lehet szilikon, de akár Technokol Rapid is.
A ragasztás elég egyszerű. Egy kis területre felhordod a ragasztót, egy nagyobb darab tojáshéjat ráteszel, ezt egy picit megnyomva több kisebb darabra törik. Ezután már csak a darabokat kicsit el kell tologatni egymástól, hogy a darabok között meglegyen a "fuga". A mozgatáshoz célszerű valamilyen hegyes segédeszközt bevetni. Ez lehet egy csipesz, esetleg szög, de akár egy fogpiszkáló is megfelel.

A ragasztó száradása után (1-2 nap), érdemes 2-3 réteg lakkot felvinni a felületre. Esetleg az első lakkrétegbe egy kevés csillámot is szórhatsz, ha gondolod.

A cikk végére értünk. Amennyiben nem elegendő számodra a natur tojás szín, akkor természetesen színezheted is (Húsvét közeledtével ebből általában van felesleg :-)). Gondolatébresztőnek egy másik oldal, hogy mit is lehet színesben készíteni: http://lubets.narod.ru/photoalbum5.html

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...