Apró leírások

Rezeda öltés (Mignonette stitch)

Ez a kép a Beeton's Book of Needlework-ból származik, amit a Gutenberg Project tett (ingyenesen) elérhetővé.

A rezeda öltés gyakorlatilag a hosszabb szálak játéka. Elég egyszerű kivitelezni, és valóban csipke szerűvé (könnyeddé) teszi a kézimunkád, valamint gyorsan lehet vele haladni. Viszont kicsit nehézkes a minta közzététele.
Mostanában sajnos nem divatos...

Egy gyűrűvel indulunk. Most nem készítem el a teljes mintát...

Most viszont a következő gyűrűt kicsit távolabb fogjuk elkészíteni. Persze hogy egyenletes legyen, itt is pikófát használunk, rögtön mutatom is hogyan.

Tehát a meglévő gyűrűd tedd bal oldalt a pikófa alá, az a szál amire a gyűrűt fogod készíteni az pedig legyen előtte. Így fogod a hüvelyk és mutatóujjad közé.

Kialakítod a fonalkarikát, ez viszont a mutatóujjad és a pikófa közé (tehát a pikófa mögé) kerüljön. Hidd el bonyolultabb leírni mint csinálni. Így az első csomód készítésekor pontosan megfelelő méretű lesz a gyűrűközöd.

Kicsit ugrunk, következhet a második sor. Tehát elkezded az első gyűrűt. A fonal közepét ugyanúgy kapcsolod mintha sima pikó lenne.
Ha egymásra hajtod a két szomszédos gyűrűt, akkor a közte lévő fonal egész pikó szerűen néz ki, és rögtön (nagyjából legalábbis) a közepén fogod kapcsolni...
Miután elkészült a gyűrűd, ne felejtsd el középre állítani (ezt már elég szemre). Ha meghúzod az összekapcsolás mellett, odébb tudod húzni.

Következhet a lezáró sor. Tehát itt is gyűrűvel indulunk, amit kapcsolunk is.

Következhet egy újabb gyűrű, ám itt kissebb fonalat kell már használni (Az előző soroknál mérheted, amit én láthatóan elmulasztottam). Egyébként fele akkor mint eddig. Igen, a képen látható módon fejjel lefelé fog állni a gyűrű, így kapcsolódik majd.

Újabb gyűrű, ezt viszont már kapcsolni kell.

 

<<Vissza az előző leckére.       < Vissza az apróságokhoz.       Tovább a következő leckére >>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...