Hajócsipke és drót

Mai tananyagunkban drótot kombinálunk a csipkével, illetve egyéb merev tárgyakat is hasonlóan tudunk felhasználni...

Drót mint alapanyag

Csipkéhez kizárólag nem oxidálódó alapanyag használható. Ennek egyszerű oka van, a rozsda összefogja a fonalat, amitől csúnya lesz.
A bevonat minősége alapvető fontosságú, így a vastelepen árusított olcsó horganyzott drótot nem javaslom. Egyszerűen nem tudod milyen sérülés érte (40-50 kilós tekercsekben dobálják).
Időnként feltűnik hobby boltokban ezüstözött drót (ékszer készítéshez ajánlják), sajnos elég borsos áron.
Illetve különböző dekor drótok, változatos színekben. Ezek általában zománcozottak, ritkábban műanyag bevonattal készülnek.
Leginkább a zománcozott huzalok válnak be. Amennyiben találsz a közeledben motor tekercselőt, kérdezz rá hogy hajlandó-e eladni neked kisebb mennyiséget. A színválaszték elég korlátozott (szinte csak arany, barna, vöröses szín szokott előfordulni), viszont olcsó és tökéletesen megfelel. (-40-től +120 Celsiusig biztosan védett a drót)
Tehát az alapanyag beszerzése az első zökkenő...

Drót összesodrása

Erre szükséged lehet azért mert épp nincs elég vastag drótod, de azért is mert az adott feladathoz így mutat jobban. Azt azért érdemes tudni, hogy a több szálból sodort gyengébb (hajlékonyabb) mintha egyetlen szálat használsz. Ez időnként előny is lehet (pl. egy virág szárának jobb ha kicsit hajlékony.)
Az összesodrás nem bonyolult, ha ismered a trükkjét...
A lényeg, hogy az azonos hosszúságú drótokat feszítsd meg miközben összetekered, így (amennyire csak lehet) egyenletes lesz.
Leírni bonyolutabb mint elkészíteni :-)
Kösd a drótok végét egy fix felülethez (pl ajtó kilics), a másik végük pedig egy olyan kis eszközhöz amivel tudod tekerni (pl fakanál). Ezután már elkezdheted összesodorni a drótokat (neked tetsző irányba forgatod a fakanalat), miközben folyamatosan húzod (feszesen tartod) a drótokat.
2-nél több drótot is összetekerhetsz, azonban érdemes minden esetben azonos vastagságúakkal dolgozni
Amennyiben nem idegenkedsz a gépektől (vagy csak megkéred párod), akkor egy szemes csavart fogva akkumlátoros fúrógépbe nagymértékben gyorsíthatod a munkát (hálózatra köthető fúrógépet ne használj, mivel túl nagy a fordulatszáma, így balesetveszélyes).
Azt hogy milyen hosszút tudsz egyszerre készíteni, a rendelkezésre álló hely, és a drót vastagsága (és anyaga) határozza csak meg. Előfordult már hogy 8 méteres darabot sodortam össze (konyhakerthez kellett, sima kötöződrótból).

Egyengetés

A nagyon hullámos drótot illik kicsit kiegyengetni. Erre is mutatok egy egyszerű trükköt.
Fogj egy fakanalat (jobb kezedbe), tedd rá keresztbe a drótot amit a (jobb) hüvelykujjaddal fogj le. A drótot meghúzva (bal kéz) szépen kisimul, bár előfordulhat hogy 2-3-szor meg kell ismételni. Kicsit íves lesz, de a hullámok eltűnnek.

Drót mint látható díszítő elem

Ebben az esetben a drót látható marad. Ezeket a csipkéket Szigami készítette, ahogyan a képeket is (amint megtalálom az oldalát természetesen linkelem).

Drót elrejtve

Ilyen esetben "csak" a drót merevségére, tartására van szükségünk. Természetesen ez lehet más merev anyag is.

Technika

Körülbelül így szoktam tartani a drótot munka közben.

Amennyiben a drótra dupla csomókat készítesz (ahogy szoktuk), akkor egyenes vonalban lesznek a csomók. Persze el tudod tekerni ha akarod...

Amennyiben csak alulról bújtatod át mindig (tehát csak az egyik csomót készíted egymás után), akkor tekeredni fog a csomósorod.

Ha a másik csomóval végzed ugyanezt (tehát csak felülről), akkor a másik irányba tekeredik a csomósor.
Ha kedved van, váltakozva is készítheted a csomókat, tehát mondjuk 5 csomó alulról, majd 5 felülről. Ebben az esetben cikk-cakk alakban következnek a csomók.

Természetesen nincs akadálya, hogy a csomók közt pikók legyenek, illetve bármely technikát használhatsz amit eddig megismertél. Tehát díszítheted gyűrűvel, gyönggyel, de akár Cluny levélkvel is.

Két hajócskával megteheted, hogy felváltva dolgozol. Tehát 2 dupla csomó az egyikkel (vagy amennyi tetszik), 2 a másikkal.

Amennyiben kis hurkot (pikó) is készítesz, valamivel jobban néz ki (most 3 dupla csomónként váltottam).
Természetesen nem szükséges különböző színeket használnod, de így jobban látszik.

Karika csomózva

Tehát adott ez a karika (következetesen karikát fogok írni, ugyanis a gyűrű már foglalt...), amin nem fér át a hajócska. A középső zöld részt már előre elkészítettem. Nem túl nehéz, ha az utolsó gyűrű kapcsolását már ismered.

Mivel a hajócskánk nem fér át, így a szálat dugdossuk oda vissza. Ez a Dora Young féle technika alapja (Dora Young szabadalmaztatta, de nem ő találta ki...).
Tehát a fonalat átdugod a karikád közepén alulról, és ezen átbújtatod a hajócskát.

Elkezded meghúzni úgy, hogy a karikád közepe felé nézzen a csomó, de nem kell meghúzni.

A fonalad rögtön átdugod a karika közepén, azonban most lefelé.

A hajócskát átdugod az így kialakult hurkon.
Amennyiben még az elején tartasz (el kell rejteni a szálat), most jött el az ideje hogy megtedd. Egyszerűen a karikád mellé kell befűzni, és a csomó meghűzásakor majd fogni, hogy ne gyűrődjön be a csomók közé.

A hajócskás szálat elkezdheted meghúzni. Azonban mivel dupla csomót ilyen formában nem fog menni. Tehát az első csomó meghúzásához a képen nyillal jelzett helyen húzdd meg.

A maradék szál meghúzásával el is készült a dupla csomód.

Következhet a középső rész rögzítése. Nem különösebben bonyolult, ugyanis tudtommal nincs szabályos rögzítési mód. Azt javaslom, hogy egy csomóval rögzítsd külön.
Tehát a fonalat elkezded áthúzni a karikán, és a pikón is.

Átbújtatod a hajócskát a hurkon, és meg is húzhatod. Ezután azonban a következő dupla csomó készítésekor is fogni kell, ugyanis hajlamos elmozdulni.

Természetesen itt is készíthetsz pikót. Annyi a különbség, hogy elég akkor betenni a pikófát, amikor elkezded meghúzni a csomót.

Készíthetsz persze egy,...

vagy akár több gyűrűt is.

Ennyit tudtam a témáról mondani köszönöm hogy velem tartottál. Jó gyakorlást.

 

<<Vissza az előző leckére.       Tovább a következő leckére >>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...