Két hajócska

Igen, előkerül a második hajócska is. Bár az igazat megvallva használni csak a következő részben fogjuk érdemben.
Ennél a mintánál még elegendő lenne egyetlen hajócska és a gombolyag, azonban az kényelmetlen, és később nem koszolod (az esetleg több száz méter) fonalat. Ezért szokás ilyen esetben is hajócskára tekerni a fonalat.
Érdemes 2 külöböző színű (természetesen azonos vastagságú) fonalat használni, sokat segít amíg tanulod...

Medál

A medál amit készítünk, és a hozzá tartozó minta rajz.

Kezdjük...

A két szálat egyszerűen összekötjük. A felesleget nem kell levágni, a végén díszítő szerepe lesz. (A szálak eldolgozását még nem tanultuk, de később sor kerül rá.)

Egy sima gyűrűvel indulunk, ami 5 dupla csomó, pikó, 5 dupla csomó, pikó, 5 dupla csómóból áll. Tehát eddig semmi különös, az eddigiek ismétlése...

Az elkészült gyűrűd fordítsd fejjel lefelé. Felhívom a figyelmed, hogy ez nem mindig lesz így (erről a következő részben lesz szó). Illetve a forgatásra is figyelni kellene, de erre is egy következő részben térek majd ki.

A képen látható módon tekerd a kisujjadra a fonalat. Igen, az a szál van szabadon amelyikből a gyűrűt készítetted.

És a továbbiakban ugyanúgy készíted a dupla csomót, ahogyan azt a gyűrűnél már megszoktad.

Ne ijedj meg, hogy a gyűrű színével dolgozol. Amikor átfordítod a csomót, akkor a másik szín kerül kívülre... Magyarul, bár a képen zöld színnel jelölt fonallal készíted a csomót, mégis piros lesz az ív. :-)

Így néz ki az ív kezdemény. Még csak 3 dupla csomó van meg, összesen 15-re lesz szükségünk...

Elkészült a 15 dupla csomó, így az ív is. S ezzel együtt az ív bemutatása is :-)

A rajzról kiderül, hogy ismét egy gyűrűt kellene készíteni. Tehát fordítsd vissza (képen látod), és kezdődhet az első színnel (amivel az első gyűrűt készítetted), a gyűrű. 5 dupla csomóval indul.

Mai tananyagunk csupán az eddig tanultak ismétlése lesz, hogy befejezhessük a medált. Így kicsit ismét nagyobb léptekkel írom...

A gyűrűből elkészült az első 5 dupla csomó.

Természetesen az előző gyűrűhöz kell kapcsolni.

Újabb 5 dupla csomó, pikó következik

És újabb 5 dupla csomóval záródik ez a gyűrű.

Megfordít, 15 dupla csomóval egy ívet kell készíteni.

Megfordít, és egy 5 dupla csomó, hozzákapcsolni az előző gyűrűhöz, 5 dupla csomó, pikó, 5 dupla csomóból álló gyűrű következik.

Megfordít, és egy újabb ív következik. 7 dupla csomó, pikó, 1 dupla csomó, pikó, 7 dupla csomóból áll. A két pikóba tudsz egy kis karikát tenni, amivel a láncra fűzheted.

Megfordít, és egy 5 dupla csomó, hozzákapcsolni az előző gyűrűhöz, 5 dupla csomó, pikó, 5 dupla csomóból álló gyűrű következik.

Megfordít, 15 dupla csomóval egy ívet kell készíteni.

Megfordít, és az utolsó gyűrűt kezdjük. 5 dupla csomóval indul, majd hozzákapcsoljuk az előző gyűrűhöz.

Újabb 5 dupla csomó, majd hozzá kell kapcsolni az első gyűrűhöz...

Végül 5 dupla csomóval zárul a gyűrű.

Megfordít, és 15 dupla csomóból elkészülhet az utolsó ív.

A kezdésnél horgolótű segítségével áthúzod a gyűrűhöz használt fonalat (azért azt, mert a gyűrűn lesz nagyrészt, így nem üt el, egyébként mindegy lenne).

Sima csomó...

És mégegy.

A szálakat neked tetsző hosszra vágod. És tadaaaam. El is készült.

<<Vissza az előző leckére.       Tovább a következő leckére >>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...