Szálak eldolgozása

Eddig olyan mintákat készítettünk, amiknél nem volt zavaró, illetve kimondottan a minta részei voltak a felesleges szálak. Ez azonban a legtöbb esetben nem megengedhető...
Tehát kezdéskor és befejezéskor a hajócsipke esetén is el kell dolgozni a szálakat.
Ez lesz a mai tananyag témája. Bár konkrét mintát nem adok, azért érdemes kipróbálni. Valószínűleg még úgyis szükség van a gyakorlásra...

Szálak kezdéskor

Amikor elkezdjük a hajócsipkét, akkor a szálak végeit a csomók alá rejtjük. Egész egyszerűen a hajócskás szál mellé behúzod a felesleges szálat, és kicsit szorosabb csomókat készítesz.
A szorosabb csomókkal egyrészt eléred hogy nehezebben csússzon ki a szál, továbbá mivel 1-2 szállal több van, így lesz egységes méretű a többi csomóval.

Van aki az első csomót elkészíti, és csak ezután kezdi elrejteni a felesleges szálvéget...

Csak gyűrűk

Ezt a fajta kezdést csak abban az esetben használható, ha kizárólag gyűrűk vannak egymás mellett, majd eldolgozzuk a szálat (pl egy kis terítő közepénél), tehát csupán egyetlen szállal dolguzunk...

Elkezdjük az első csomót, át is fordítjuk.

Majd behúzzuk a hajócskás szál mellé az elrejtendő szálat.

S a szokott módon meghúzzuk.

Jöhet a második csomó, aminél természetesen ugyanígy járunk el, tehát behúzzuk a hajócskás szál mellé az elrejtendő szálat.

Majd meghúzzuk.

2 hajócska 2 szál

Amennyiben 2 szállal dolgozunk, akkor egy takács csomóval kezdünk.

Ne zavarjon meg a csomó, ugyanúgy dolgozunk mint eddig...

Elkezdjük az első csomót, átfordítjuk.

A hajócskás szál mellé behúzzuk az elrejtendő szálat.

A csomót meghúzzuk. Mint azt már említettem szorosabbra kell húzni, mint amikor nincs plusz szál alatta.

A Következő csomónál ugyanígy járunk el.

A Következő csomónál ugyanígy járunk el. 3-4 dupla csomó után itt is levágjuk a felesleges szálat, s ezután már a megszokott módon folytatható a kézimunka, a szálat elrejtettük.

A másik szálvéget a másik mintarészbe rejtjük. Tehát egy ív-gyűrű találkozásánál egyiket a gyűrűbe, másikat az ívbe dolgozzuk el.

Szálak befejezéskor

Gyakorlatilag 3 megoldás terjedt el.

A legegyszerűbb, ha csomóra kötöd a két szálat, majd egy csepp textil ragasztóval biztosítod kibomlás ellen. Véleményem szerint nem egy korrekt megoldás, viszont kétség kívül a leggyorsabb, és a legkönnyebben kivitelezhető.
Másik nagy hibája ennek a megoldásnak, hogy a ragasztó 2-3-4 év alatt besárgul, amivel nem tudsz mit kezdeni...

Következő megoldásban a szálakat csomóra kötöd, majd a szálat elvarrod a képen látható módon. A megoldás hátránya, hogy látható marad egy kicsit.

Harmadik megoldás amit alkalmazni szokás, a legkorrektebb, s egyben a legnehezebben kivitelezhető is...
A szálat a hajócskás szál mellé kell behúzni. Erre két megoldás adódik. Sima varrótűvel 2-3 csomónként "bevarrod" a belső szálhoz. Illetve egy segédszálat teszel a csomók alá (tipikusan bőrvarró cérna, vagy vékony acéldrót) miközben készíted, majd ezzel húzod be az elrejtendő szálat.
Vékony acéldrótot horgászboltban tudsz vásárolni, drótelőkének használják.

Tehát tűvel juttatod helyére az elrejtendő szálvéget.

Illetve segédszállal... (a képen nem szerepel, de a felesleget levágva, észrevétlen lesz.)

Szálak toldása

Egy nagyobb minta esetén előfordulhat hogy elfogy a hajócskáról a szál, így kénytelen vagy toldani. Illetve hajócsipkénél elég nehéz visszabontani, így nagyobb hiba esetén inkább le szoktuk vágni a hibás részt, és újra kezdjük az adott kis darabot, mivel az egyszerűbb.
Toldani találkozásánál lehet. Tehát gyűrű-gyűrű, ív-gyűrű találkozásánál, s nem pl. egy ív közepén...
Amennyiben lehetőséged van rá, 2 szálnál többet ne próbálj elrejteni, ugyanis tapasztalatok alapján az már észrevehető lesz. Valamint a toldások esetén próbáld kerülni hogy ugyanott toldj gyűrűt és ívet is.

Egy gyűrűn mutatom meg, hogyan is lehet toldani a szálat. Ne zavarjon meg hogy csak egyetlen szál van, hisz a hajócskás szálad fogy el, illetve gyűrűnél csupán egy szálat használunk... (S ha már itt tartunk, ebbe a gyűrűbe természetesen az első 3 csomó alá elrejtettem kezdéskor a felesleges szálvéget.)

Kizárólag azért használok két különböző színű fonalat, hogy jól látható legyen, a kézimunkán értelem szerűen azonosakat kell használni...
Egy sima hurokkal fogjuk kezdeni, kihasználva a gyűrű azon tulajdonságát, hogy nem hajlamos kibomlani. Olyannyira nem, hogy vissza sem lehet bontani... Valójában a régi gyűrűn egy dupla csomóval kevesebbet kell készíteni, hisz a hurok amit készítünk ugyanolyan méretű.
Az ív kezdését nem fogom külön végigfotózni (bocs, kicsit lusta vagyok :-)). Annyi lesz a különbség, hogy a régi és új szálvéget össze kell csomózni... Tehát átdugod a szálat a gyűrűn.

Az így kialakult kis fülön átbújtatod a hajócskát, és az új szálvéget is.

Majd meghúzod.

Ezután elkezded a gyűrűt készíteni, a csomó alá gondosan behúzva mindkét felesleges szálvéget.

Természetesen itt is szorosabbra kell húzni a csomókat mint egyébként.

3-4 dupla csomó után a felesleges szálvégeket levághatod.

Ezzel az új szálat csatlakoztattuk, a szokott módon folytatjuk a gyűrűt.

 

<<Vissza az előző leckére.             Tovább a következő leckére.>>

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...