Kültéri mozaik

Tanfolyamunk ötödik része

Az első négy részben olyan mozaikokat készítettünk, amelyek nem fagyállóak. Ebben a részben egy kültéren használható, fagy- és időjárásálló darabot alkotunk. A technikában nem sok változás lesz, inkább a felhasznált anyagok és a megmunkálásukhoz szükséges eszközök újak a korábbiakhoz képest.

A kültéri mozaiknak nem elég fagyállónak lennie. Nem csak az a hőmérsékleti tartomány jelent veszélyt a kész darabra, amikor a plusz fokok mínuszba mennek (és a tárgyakban lévő víz fagyás közben kitágul, majd összehúzódik), hanem azt a hőmérséklet-ingadozást is bírnia kell, ami a mi klímánkon telente gyakran előfordul. Van, hogy éjszaka mínusz 15-20 fokra hűl le a mozaik, majd a következő derűs napon a direkt napsütés plusz 20-30, vagy még több fokra hevíti a mozaik felületét. A mozaikban összedolgozott, különböző hőtágulási mutatókkal rendelkező anyagoknak ezt az akár 50 foknyi különbséget úgy kell átvészelniük, hogy ne repedezzenek meg, a különböző rétegek ne váljanak el egymástól, a mozaik ne essen darabjaira tél végére. A felhasznált anyagoknak tehát az alaptól a fugáig fagyállónak és flexibilisnek kell lenniük.

Megint egy aprócska darabbal kísérletezünk, de aki kedvet érez magában, az itt leírt szempontok figyelembevételével nagyobb tárgyakat is el tud készíteni. A kertben használható mozaikozható használati-, vagy dísztárgyak száma végtelen... Lépőkő, madáritató, madárodú, házszámtábla, csobogó, díszgömb.............. ajtókitámasztó.............

Nem tudom, másokat is zavar-e, de engem nagyon, mikor azt látom, hogy ajtók, kapuk kitámasztásához egy-egy ócska seprűt, féltéglát löknek oda. Annyira lehangoló... Arra gondoltam, csináljunk egy csinosabb darabot erre célra.

Nápolyi térkő Az alapnak mindenképpen fagyállónak kell lenni a fentiek értelmében, na és nehéznek, hogy a céljának megfeleljen. Vásároltam egy darab beton, un. Nápolyi térkövet párszáz forintért az egyik barkácsáruházban - igen, megnéztek egy kicsit ekkora beruházás láttán, na és?

tervezett minta A rávaló természetesen szintén fagyálló: zöld padlólap darabokat és üveggyöngyöket válogattam a gyűjteményemből. A jó nagy üveggyöngyeimet is tudtam használni végre, mert itt nem fontos, hogy a felület sík legyen. Úgy döntöttem, nem csicsázom túl, zöld háttérben különböző kékek és néhány sárga pötty - ennyiből fog kijönni a kompozició.

Az nyilvánvaló, hogy kültérre is alkalmas, flexibilis csemperagasztóval dolgoztam, a világos üveggyögyök miatt most éppen fehér színűvel, de ha szürkét sikerül szerezned, az pont olyan jó lesz, legfeljebb besötétíti egy kicsit a világosabb színű üveggyöngyöket - már, ha használsz olyat egyáltalán.

A fuga szintén fagyálló, flexibilis. Azért mondom el annyiszor ezeket a varázsszavakat, hogy amikor vásárolsz, ne felejtsd el ellenőrizni a terméket, amit a kosaradba teszel, ebből a szempontból is. Ésszerű, hogy csupa fagyálló, flexibilis ragasztót és fugát tarts otthon, mert azokkal beltéri munkáidnál úgyanúgy dolgozhatsz.

Kell még egy drótkefe, amivel jól átsikálod a betontömböt, hogy minden laza darabkától megszabadulj.

keményfém betétes csempevágó fogó Most érdemes beszerezned egy keményfém betétes csempevágó fogót, amivel a kemény padlólapdarabokat is tudod tovább alakítani. Természetesen, ez is jó lesz a puhább falicsempékhez, sőt üveghez is máskor.

előkészített anyagok Na, akkor kezdjünk hozzá.

készre kevert csemperagasztó Miután eltervezted a mintádat, kalapáccsal apróra törted a járólapokat és kiraktad őket magad elé, keverj be ragasztót kb. olyan sűrűre, mint a tepertőkrém. Érdemes elolvasni az apróbetűs használati útmutatót a zacskón, mert fontos információkat tartalmazhat. A ragasztó bekeverése egyébként úgy történik, mit a fugáé, tehát, egy edénybe kiveszed a szükséges mennyiségű port és apránként vizet adagolsz hozzá, vigyázva, nehogy túlhígítsd. Az enyém ilyen lett:

oldalán a mozaik Én most az oldalakkal kezdtem, de ez lényegtelen, bárhonnan indulhatsz. Ne felejts el alul a mozaik és a térkő széle között egy kis szabad sávot hagyni.

felhordott ragasztó besülyesztett üveggyöngy Nekem a tetejére viszonylag vastagon kellett kennem a ragasztót, hogy az üveggyöngyeimet bele tudjam süllyeszteni, és a többi darabka között is van kitüremkedett ragasztó, ami nem jó helyen van ott, de egyelőre nem törődünk vele. (Csupa padlólap alá elég 2-3 mm vastag ragasztóréteg!)

keményfém betétes csempevágó fogó 24 óra múlva már megköt annyira a ragasztó, hogy ezeket a felesleges dolgokat egy hegyes tárggyal kikapirgálhassuk. Ez egyrészt azért fontos, hogy a fugának legyen elég helye, másrészt én szürke fugát akarok használni és az nem lenne szép, ha a fehér ragasztó itt-ott kilátszana. Óvatosan kapirgálj, de ha mégis kimozdulna egy-egy darab a helyéről, ne ess kétségbe, nyomd vissza, az még oda fog kötni a következő pihenő alatt.

Legyen türelmed legalább 3 napig kötni hagyni a ragasztót, de ha egy hetet is tudsz várni, az még jobb. Készülj elő a fugázáshoz, vízzel keverd be a fugaport. Szépen dörgöld be a masszát a fugarésekbe és várj türelmesen 15-20 percet, majd kezdd el a takarítását a korábban már begyakorolt módon.

elkészült ajtó kitámasztó ha már fagyálló, bizonyítson! Amikor elkészültem az ajtókitámasztómmal, kapott néhány napot bent a lakásban, de aztán kiraktam a hóba - ha már fagyálló, bizonyítson!

Jégbe fagyott mozaik Reggeli csendélet, avagy a jégbe fagyott idő...

Anyagok és szerszámok: beton alap, drótkefe, fagyálló járólap, üveggyöngyök, nagy kalapács, keményfém betétes csempevágó fogó, erős, hegyes célszerszám (kés, vékony szög), Fagyálló, flexibilis csemperagasztó és ugyanilyen fuga, rongyok, szivacs, víz, kisebb-nagyobb edények.

Bozsár Judit

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...