Előszó

Amikor mozaik kerül szóba, leggyakrabban az apró üveg, kerámia vagy cserépdarabokból kirakott burkolat jut legtöbbünk eszébe. Valójában szinte minden apróbb darabokból összeállított alkotást ide sorolnak. Néhányuknak persze van külön elnevezése, de általában a mozaikot egy gyűjtőszóként használják. Amennyiben az üvegre gondolunk, van a Tiffany üveg, és az ólomüveg. Azonban a többi darabokból készült üvegfelületet (jobb hijján) szintén mozaiknak nevezik. A fából készült mozaikot intarziának, a textilből készültet foltvarrásnak (patchwork) nevezzük.
A mozaik története az újrafelfedezések sorozata.

Történelmi háttér

Avagy történelem a mozaik szemszögéből

A képek nem saját felvételek. Forrás: Internet

A mozaik készítése olyan ősi, hogy a kezdetét nem is ismerjük. Gyakorlatilag az ókori világ minden területéről előkerültek mozaikok, mozaik töredékek. Időszámításunk elöttről is maradtak ránk ilyen alkotások. Kezdetben kötőanyagba nyomkodott kövek, csontok, kagylók, cserépdarabok csupán egyszerű geometrikus mintákat alkottak.

A legkorábbi ma ismert mozaik Mezotopámiából az egykori Ur és Uruk városából került elő. Mivel láthatóan egy kiforrott technikáról van szó, igen valószínű, hogy előkerülhet korábbi, kezdetlegesebb tecnikával készült alkotások is. (A képen látod.) Mindez időszámításuk előtt 3000 környékéről...
Ez a terület ma Irak, Törökország és Szíria része.

Ezen alapokon Mezopotámiában (ez a terület ma Irakhoz tartozik) élt tovább a mozaik. A nedves agyagfalba színezett cserép kúpokat nyomkodtak, amelyek korong formájú talpa ornamentális hatást keltett.

A mai értelemben vett mozaik a görög kultúra klasszikus korszakában jelent meg (kb. ie. 500-338), a jelek szerint egyidőben a Mediterraneum több vidékén is. A mozaiknak már ekkor számos ágát (padló-, fal-, mennyezet-mozaik) és technikáját különböztették meg (pl. kavicsmozaik, a szabályos kőkockákból rakott - opus tesselatum, a néhány miliméteres szemeket alkalmazó - opus vermiculatum (ma mikromozaik), vagy a szabálytalan alakú márványdarabokból készített - opus sectile). Ezekből gyakorlatilag csupán töredékek, illetve leírások maradtak ránk.
A görög fürdőkultúra fejlődése (ie. 500 ülőkád, izzadóterem - Eretya, Olympia) természetes módon magával hozta a mozaik fejlődését is. Mivel díszes vízmentes burkolatra volt szükség, és erre a mozaik felelt meg egyedül. Később (Ie. 300 körül) már a víz és levegőmelegítés is kezdett elterjedni.

Az igazi fellendülést a római birodalom hozta el. Miután az egykori görög birodalmat meghódították, átvették annak fürdőkultúráját. Így azután ie. 100 körül kezdett elterjedni a birodalom teljes területén. Azonban míg a görögöknél a fürdők a sportpályákhoz kapcsolódtak, addig a rómaiaknál (kezdetben) a magánvillákhoz tartoztak, és a tulajdonos dönthetett arról, hogy engedélyezi-e másoknak is a használatot (természetesen belépődíj ellenében).

Pompeii-ben találták, i.e. 1. században készült.
Ma a Nápolyban látható.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pompeii

Pompeii-t 79-ben a Vezúv kitörésekor kilövellő hamu borította be, érintetlenül megőrizve a teljes várost.
Mint a képen is látszik természetesen a birodalom ízlése szerinti motívumokkal.
Később megjelentek a magánszemélyek által építtetett és üzemeltetett közfürdők, melyekhez immár ismét sportpályák és egyéb szórakozási lehetőségek kapcsolódtak. Azonban itt a görögökkel ellentétben (ahol a tisztálkodáson volt a hangsúly) elsősorban a társadalmi élet színtere és a kikapcsolódás volt a fő funkció.
A birodalom egyes területein jól elkülöníthető stílusváltozatok jöttek létre, Italiára például a fekete-fehér, Africa, Syria mozaikjaira viszont a polichróm technika volt jellemző.

Később megjelentek az ingyenesen használható közfürdők is (un. császárfürdők).

A fürdők után a mozaik elterjedt a lakóépületekben is. Nagyjából a 2. századra szinte minden tekintélyesebb római polgár lakóházának padlóját mozaik fedte. Természetesen ez a provinciákon is kis késéssel elterjedt. A lakóépületek falait inkább freskókkal díszítették, míg a középületeknél sok esetben oda is mozaik került.

Néhány képpel:

Daphnéban találták, az Átrium Házban, nagyjából a 2. század elején készült.
Ma az angliai Worcester-ben látható.
forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Antiochia

Daphnéban találták, az Átrium Házban, nagyjából a 2. század elején készült.
Ma a Louvre-ban látható.
forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Antiochia

Daphnéban találták, az Átrium Házban, nagyjából a 6. században készült.
Ma az angliai Worcester-ben látható.
forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Antiochia

Daphnéban találták, egy lakóházban, a 2. század elején készült.
Ma Antakyában látható.
forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Antiochia

Ilyen mozaikok Magyarországon is előkerültek, Aquincumban, balácán, és Szombathelyen. Ezek nagyjából a 2.-3. században készültek.

Képekben:

Aquincum
forrás: www.aquincum.hu

Baláca
forrás: www.nemesvamos.hu

Szombathely
forrás: www.museumonline.at

Nagyjából a 2.-3. században elterjedt a kereszténység. (Nem írtam el. Ugyan a keresztény vallás régebbi, azonban idő kellett az elterjedéséhez és elfogadottá válásához, 394-ben lett hivatalosan államvallás.) Ezzel a mozaikban is újabb motívumok jelentek meg.

Galla Placidia mausoleum (Ravenna)
forrás: http://flickr.com
425-430 között építették.

A bizánci építészet csúcsteljesítménye az 532-537 között emelt Hagia Sophia

A római birodalom bukása után, a mozaik is hanyatlásnak indult.
Nálunk a Római birodalommal a mozaik gyakorlatilag teljesen eltűnt...
A világ több részén továb élt a mozaik hagyománya, és minden kultúra a saját egyéni stílusában alkotott tovább. Elég csak Revannára vagy Isztambulra gondolni.

Szt Péter Bazilika 17. század
forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/St._Peter's_Basilica

Az üvegmozaikot a középkorban elsősorban templomfalak díszítésére használták a nyugati világban (az iszlám területeken természetesen főleg mecsetek díszítésére... :-)

Ugyanakkor előkerültek az Aztékok által készített mozaikkal borított tárgyak. Természetesen ez csak Amerika felfedezése után... Azték mozaik maszk 15.-16. század
Ma a British Museum-ban látható.
forrás: http://mosaicartsource.wordpress.com/tag/mosaic/mosaics/ancient-mosaics/

Azték mozaik maszk 1400-1521 (türkizből készült a mozaik)
Ma a British Museum-ban látható.
forrás: http://mosaicartsource.wordpress.com/tag/mosaic/mosaics/ancient-mosaics/

A középkorra az iszlám világban a geometrikus minták kerültek előtérbe. Ennek egyszerű oka van, ugyanis az iszlám tiltja az ember és állat ábrázolást, így csak a nonfiguratív és geometrikus motívumokat használhatták évszázadokon át. Általában sok aranyat, féldrágakővet és drágakövet használtak.

Magyarországon csupán az 19.században jelent meg ismét a mozaik. Ezután a II. világháború megpecsételte a mozaik sorsát is (hacsak nem tekintjük művészetnek az aluljárókat borító kerámiamozaik burkolatot). Gyakorlatilag a rendszerváltás óta próbálják nálunk is feleleveníteni a mozaik kultúrát. Jelenleg inkább még csak az útkeresés folyik, gyakorlatilag a művészek próbálják a saját stílusukat kialakítani.

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...