Hajócsipke? Frivolitás?

Avagy minek nevezzük...

Időnként felmerül a különböző fórumokon, hogy minek is nevezzük a frivolitást. A hajócsipke név ugyanis félrevezető, mivel a tűvel is készülhet. Így kissé tanácstalan vagyok, hogy mit is kellene tenni.
Hivatkozhatunk rá mint frivolitásra.
Nevezzük továbbra is hajócsipkének (és tűs hajócsipkének).
Kitalálhatunk rá valami teljesen új nevet.
Mondjuk az utolsó a legnehezebb, ugyanis ezt el is kellene fogadtatni a nagyközönséggel, illetve a különböző szakmai szervezetekkel. S főleg ezek a bíráló bizottságok a kerékkötők. Mint mindenben szerintem. (Igen, nem vagyok jó véleménnyel a különböző zsűriző szerveződésekről, hisz alapvetően feleslegesnek tartom legtöbbször a létük is.)

S hogy ne legyen olyan rövid a bejegyzés...
Időközben fórumokat olvasgatva tanultam is valamit :-)
A tűvel és hajócskával készült csipke közt van némi különbség, bár alapvetően szinte minden minta elkészíthető mindkét módszerrel.
Tűvel kicsit lazább lesz a csipke. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a tű köré készül, amivel utána két szálat húzol át. Hajócskával viszont közvetlen a fonal köré készíted a csomókat...
Ebből persze az is következik, hogy tűvel készítve a csipke (ugyanabból a fonalból ugyanaz a minta) kicsit nagyobb lesz.
A felhasználás szerint is érdemes lehet a két technika közt választani. Mármint azoknak akik ismerik mindkét tecnikát. Tehát terítőnek, gallérnak (illetve minden keményítésre kerülönek) érdemesebb lehet a merevebb hajócskával készültet választani. Egy pólóra kerülő apró díszhez viszont inkább a tűs változat javasolható.

S igen, tűvel még mindig nem volt időm megtanulni. Bár LRJudit segítségével már sikerült beszerezni egy készletet, ami türelmesen várja a hideg beköszöntét.
Ha már úgyis szóba kerültek a tűk...
Itthon ez (is) beszerezhetetlen. Külföldről kell rendelni, arany áron (3500 ha jól emlékszem a 6 db-os készlet), holott egy elég lágy acél. Ez annyit takar, hogy kevésbé kopik a szerszám amivel készítik, olcsó az alapanyag, s nem igényel edzést ami plusz művelet lenne...
Kezdőknek javasolható a baba varró tű használata (ez körülbelül 200 Ft, és itthon is beszerezhető). Ebből viszont több féle is létezik, az felel meg amelyiknek nem széles a foka. Mivel méretből nem túl nagy a választék, így csupán vastagabb fonalhoz lesz megfelelő... Ez ugyan hegyes, tehát érdemes lehet kicsit letompítani egy fenőkövön.
Ezzel megkerülhető a drága készlet megvásárlása, így tanuláshoz megfelel. S ha esetleg megtetszik a technika még mindig nyitva a lehetőség a vásárlásra.
Legalábbis szerintem ez egy költséghatékony megközelítés.

2012. Október 23. 20.08

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...