Ötletek, találmányok II.

Maga az alap ötlet nem egyedülálló, mások is észrevették már, csupán hibás megoldást adtak rá s ezért nem is terjedt el (kevesen hallottak róla).

Az alap probléma, hogy sokszor a lakás egyes helységei sötétek, holott kinn süt a nap. Az épület jellege lényegtelen, hisz lehet ez irodaház, régi klasszikus bérház, de akár egy családi ház is.

Erre kifejlesztettek úgynevezett fénycsöveket. Ez gyakorlatilag egy tükröző bevonattal ellátott hatalmas (100-120mm átmérőjű) cső. Ezzel leginkább az a probléma, hogy nagyon nehéz utólag beépíteni.

Tehát arra gondoltam, hogy szükség lenne lencsékre. Ezek közül egy lenne a tetőn, amire egy szűrő bevonat kerülne, hogy csak a látható fényt engedje át. Legalábbis a hőt mindenképp kiszűrje.
Ezután már a lencs fókuszpontjába állított optikai kábellel lehetne magát a fényt továbbvinni. Ezért lenne lényeges kiszűrni a hőt, mivel itt van azért némi vesztesége a kábelnek. S ez a veszteség a külső burkolatot melegíti, tehát ez ne érhessen el 60-80 Celsius fokot. Illetve amennyiben ez alatta maradna, akkor csak nyáron kellene a szűrés, hisz télen hasznos ha be tudjuk vezetni a meleget passzív módon.
A kábel melegedése azért problémás, mert elképzelésem szerint magát a kábelt be lehetne húzni az eletromos kábelekmellé... Így gyakorlatilag a tetőre vagy tűzfalra kerülő külső egységhez kellene kivinni, és a lakáson belül lámpatestet cserélni. Tehát a lakásban kevés rombolással lenne telepíthető.
A lakáson belül azért kell lámpatestet cserélni, mert valószínűleg oda is kellene egy lencse ami szétszórja a fényt, bár előfordulhat hogy ez megfelelő tervezéssel elhagyható.
A kültéri egység kivitelezése nehézkesebb. Szükség van ugyanis valamilyen tükörre, ami adott területről fókuszálja a fényt a lencsére (valójában kettő javasolt, hogy ne kelljen forgatni azt az egy darabot). Egy szűrőre amit már említettem, s a gyűjtő lencsére. Mondjuk jobban átgondolva a problémát, gyakorlatilag egy prizma elegendő lenne a felesleges fény hullámhosszok kiszűrésére, nem létszükséglet hogy ez bevonat legyen.

Ezzel a megoldással kicsit szabadabb kezet kapnának a tervezők, illetve a most még sötét lakások is passzív eszközökkel "benapozhatók" lennének. S az egész megoldás környezetkímélő (nem környezetbarát, hisz megfelelő építkezés lenne környezetbarát ahol erre nincs szükség).

2014. Január 4. 18.26
<< újabb bejegyzés     régebbi bejegyzések >> 

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...