Jelentkezem

Nem vesztem el, csupán nem sok mutatnivalóm van.
Lassan haladok azért a Néprajzi Múzeum anyagainak feldolgozásával (ez még mindig az xszemes/mn.php címen található, s mivel keveslem az eddig átrajzoltak számát, így a menübe továbbra sem került be).
Közben elkezdtem közösségi oldalakon is megosztani a dolgokat (ha úgy tetszik reklámozni a weboldalt), ebből csupán annyi látszik, hogy kicsit változott alul a megosztás ikonsor. Egyelőre mérsékelt a siker, de nem is vártam gyors változást.
Esténként próbálom a betűtípus mintákhoz a scriptet írni, illetve a felmerülő problémákra megoldást találni...
S közben próbálom a programozási tudásom frissíteni.

A betűtípus mintákról.

Itt továbbra is küzdök a középvonal keresésével. Sajnos azok a kódok amiket találtam számomra nem felelnek meg (az hogy más programnyelven íródott kissebb gond). Tehát ezt még meg kell oldanom.
Az eddig megírt részt lefuttattam. Az várható volt, hogy nem lesz villámgyors, de hogy 10-12 órát dolgozzon egyetlen betűtípussal arra nem számítottam (s ez még nem is a teljes program...). Persze ez valahol érthető, ugyanis gyenge a gép, és elég sok dolgot kell számolnia. Az egész úgy működik, hogy fogja az adott betűtípust, elkészíti egyetlen betű képét a megadott méretben. Ezután a sorban következő karaktert is. A másodikat ráteszi a képre, és elkezdi egyre közelebb tolni az elsőhöz, hogy a lehető legkissebb legyen a végleges minta kép. Ahogy láttam, körülbelül fele akkora lesz így az elkészült betűminta kép. Majd amikor az összes karakterrel elkészült, akkor egyetlen képre szépen egymás után rámásolja a betűk képét, az összetolásokat is figyelembe véve. Ezután ebből készíti el a leszámolható mintát.
Ez eddig nem is tűnik hatalmas feladatnak. Csakhogy a program mindezt elvégzi a betűtípus módosított változatain is, s többféle leszámolható mintát készít... Tehát a betűket dönti balra két féle dőléssel, s jobbra is két félével. Készít egy kövérebb változatot, illetve kicsit nyújtja is a karakterek képét. Illetve ezek kombinációit (már ahol van értelme) is megcsinálja.
Leszámolható mintából készít egy alap változatot. Egy két színből készültet (itt fekete karakter mellett szürke képpontokat is tesz a karakter szélére). S két féle élsimítással is próbálkozom, ahol már szükség van fél szemek számolására is. (az hogy kontúrozza is, vagy csak kontúrt készítsen természetesnek tekinthető)
Mindezt 25 betűmérettel teszi, ezért van szükség ennyi időre...

S itt merült fel a következő probléma...
Ugyanis jelen pillanatban a program hatalmas tárhelyet igényel. Konkrétan egyetlen betűtípusnál körülbelül 200-250 Mbyte (200-250 Mega). Ez azt jelentené, hogy a rendelkezésemre álló 2 Giga szabad helyre 7-8 betűtípust tudnék csak feltenni.
Tehát ki kell dolgoznom még egy olyan rendszert, ahol egy kis méretű képen tárolom az összes szükséges információt, s ebből egy kis script készíti el az épp szükséges leszámolható mintát. Ez elsőre nem túl bonyolult feladat, ugyanis csupán annyit kellene tenni, hogy egy tetszőleges színhez hozzárendelem, hogy a háttér legyen piros, s felül legyen kontúr. Persze ezt minden lehetséges kontúrral (körübelül 30 változat), s 10-12 színnel...
A betűtípushoz ugyan elegendő lenne két szín (valójában a hátteret is figyelembe véve 3), azonban ha már elkészítem, akkor ugyanezt fogom használni a hagyományos minták esetében is. Ott viszont (elsősorban a tiszavidéki mintáknál) előfordulhat 10-12 szín...
Egyelőre azon gondolkodom, hogyan lehetne mindezt viszonylag logikusan megoldani. Tehát ha megnyitom a képet, akkor kirajzolódjon a minta. Ez csupán nekem segítség, a program számára lényegtelen...

Amikor kevésbé fáradtan sikerül leülni a gép elé, akkor próbálok fejlesztőkörnyezetet találni a C++ programnyelvhez. Itt az okoz bonyodalmat, hogy Linux alól szeretnék Win alá fejleszteni, illetve ha sikerül akkor kereszt platformos lenne a program (tehát lenne Linux, Windows, Mac változata is).
Érdemes 1-2 hetet rászánni erre, ugyanis utána ezt fogom használni évekig. S annál nincs bosszantóbb mint egy logikátlanul felépített eszközzel vesződni.

Hirtelen ennyi jutott eszembe így év elején (Az új naptáram szerint Február az év eleje :-) ).

2013. Február 2. 10.41

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...