Mintakincs II.

Néprajzi Múzeum

Panaszkodtam kicsit a Néprajzi Múzeum-ra. Nos másnap elkezdtek lelkesen dolgozni. Ugyanis próbáltam mentegetni egy kicsit a képeket, s látom hogy egyre több van hátra... Hirtelen feltöltöttek 400-500 tárgyról képeket és leírást. Hogy pontosan mennyit és mit, azt nem tudom, de örülök a lehetőségnek.
S még mielőtt valaki nagyképűséggel vádolna, igyekszem leszögezni hogy egy percig sem gondoltam hogy a bírálatom miatt kezdtek el tevékenykedni.

Persze még mindig nem szedtem le az összes képet. Mivel ez egy minimális odafigyelést is igényelt volna. Így inkább elkezdtem mintákat rajzolgatni, s megírtam a szükséges scripteket is.
xszemes/mn.php címen találjátok (ha valakit érdekel).
A menüben még nem szerepel, ugyanis egyszerűen 15-20 mintának jó lenne összegyűlnie. S egy kis scriptet (ha úgy tetszik programot) is meg kellene írnom, ami kicsit máshogy dolgozza fel a képet.
Egyszerűen a leszámolható mintákon nem szeretnék jelmagyarázatot és méret táblát. Szükséges lenne viszont a blokkok számozása (tehát a 10-20-30, stb. jelölések) vízszintesen és függőlegesen is. Amint kevésbé leszek fáradt, összeollózom. Ugyanis részekben ezek már megvannak, így a kód darabokat csak egy fájlba kell összerakni, s már mehet is. Ezután csak megadom hogy melyik mappában lévő kis képeket dolgozza fel, s a cél mappába elkészíti. Mivel ez a képek számával egyenes arányban növekszik az idő amit ezzel tölt, természetesen az itthoni gépen kell lefuttatni, s csak a kész képeket feltölteni. Illetve a hivatkozásokat is el tudja készíteni akár.

További programozás :-)

Nos ismét elővettem a betűtípusok feldolgozását.
Egyelőre csak elméletben.
Mint említettem a betűtípusok döntése megoldott. Ugyan nem saját ötlet, de működik. A dolog roppant egyszerű egyébként. Egy üres képre fel kell írni a szöveget, majd a beállított dőlésnek megfelelően kivágni belőle 1-2-3 képpont sort (betűmérettől és dőléstől függ hogy mennyit), s azt egy másik képre 1 képpont eltolással ugyanabba a magasságba bemásolni.
A félkövér, kövér betűtípusnál egyszerűen ráírom egy képre a szöveget, majd ezt egy másik képre másolom, minden irányba 1-2-3 képponttal eltolva.
A fél szemekkel viszont (még mindig) van egy kis probléma. Megpróbáltam a képen "kitalálni" hova is kellene fél szemeket tenni. Nagyjából működik is. A gond az hogy csak nagyjából. Viszont van rá egy másik ötletem. Semmi nem akadályoz meg abban, hogy nagyobb méretben készíttessem el a képet, majd a szükséges részeken már nem egyetlen képpontot próbálok meg elemezni, hanem 4-et vagy 9-et...
Amennyiben a fél szem megvan, akkor a kontúrok már nem okoznak gondot (egész öltéseknél jelenleg sem).
A betűk középvonalának keresése viszont továbbra is problémás. Annyit sikerült már kideríteni (2 este faggattam a google-t), hogy középvonalas vektorizálás kódot kell keresni. Ilyet viszont nem találtam. Persze le tudom kódolni ha nagyon muszály, de ha lehet elkerülném...

Viszont időközben felmerült még egy kis gond, amit le kell programozni.
Viszonylag kevés szabadon használható betűkészlet létezik. Ezek közt olyan ami a magyar ékezeteket is kezeli, az elhanyagolható. A fizetős betűtípusokat viszont nem használhatom a weboldalon...
Így tehát a különböző betűméretekhez fel kell jegyeznem, hogy a különböző karakterek közt mekkora helynek kell maradnia. Erre azért van szükség, hogy teljes szövegeket lehessen készíteni. Így már legálisan kezelhetem a fizetős betűkészleteket is, hisz csak a róluk készült képekkel (valójában a feldolgozott képpel) dolgozom.

Az elképzelés a betűtípusok mintáival az, hogy 3-4-5 kattintással hozzá lehessen jutni a leszámolható mintához.
1. lap betűtípus választás (képre kattintva)
2. lap formázás választás (jobbra-balra dőlt, félkövér, stb)
3. lap öltés választás (félszem, kontúr, csak kontúr, stb.)
4. lap betűméret
5. lap teljes ABC leszámolható mintája, és a szöveg készítés felajánlása.
6. lap kívánt szöveg szerkesztése (jobbra balra igazítás is).
7. lap elkészített szöveg leszámolható mintája.
Ez így elsőre bonyolultan hangzik. Azonban a keresztszemes mintakészítő kapcsán rá kellett jönnöm, a hölgyek mennyire másként látják a világot. Tehát inkább képre kattintgatnak, a magyarázó szöveget ritkán olvassák. Tehát jobban kedvelik a házi áldás készítőhöz hasonló alkalmazásokat.

Mára ennyi a problémáimról :-)

2012. December 6. 23.12

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...