Szabadalmak

Avagy ha pénzed van, mindent szabad.

A Samsung és Apple közötti persorozat ismét ráirányította kicsit a figyelmet a jogi anomáliákra. Már szinte azon vitatkoznak, hogy kinek is van joga téglalap alakú eszközöket gyártani (ahogyan a Samsung megfogalmazta)...

Kis visszatekintéssel kell kezdenünk ismét. Valamikor az ipari forradalom idején felmerült az igény, hogy valamiféle védelmet kellene biztosítani a szellemi termékeknek.
Ekkor még egy teljesen jogos igényre épült a történet, hisz a levelezés felgyorsulásával illetve az új találmányokkal (telefon) már könnyebb lett a kommunikáció. Illetve sok esetben megszűnt a közvetlen kapcsolat két "kutató" közt. Addig ugye a tanulás illetve tapasztalatcsere abból állt, hogy egyik fél -jellemzően a tanuló- elutazott, s a tanuló és mestere találkozott. Egy ideig együtt éltek és dolgoztak, míg a tudást át nem sikerült adni. Azonban a tudás mellett egy másik fontos értéket is kapott, aki tanult. Megértette, hogy mennyi munka illetve idő volt kitalálni és tökéletesíteni a megoldást. Tehát mai értelemben vett kutatók, (akik főállásban dolgoznak egy adott probléma megoldásán/tökéletesítésén, illetve újabb elméleteket gyártanak) nem is léteztek nagy számban. Voltak ugyan néhányan, akiket egy-egy földesúr, vagy az egyház finanszírozott de nem ez volt a jellemző. Azonban ők is inkább a reneszánsz embertípust képviselték, akik elég széles látókörrel, rengeteg ötlettel dolgoztak, s egymaguk vitték előre a teljes területet.

Az ipari forradalommal megszülettek lassan a kutatók, s ezzel együtt a személyes kapcsolat is gyakorlatilag megszűnt. Ezért volt szükség a szabadalmi rendszerre, hogy a befektetett munkát elismerjék/elismertessék. Akkoriban még gondosan leírták az új szabadalom lényegét, tervrajzokkal, vázlatokkal illusztrálták, s egy minimális pénz befizetésével ezt levédették. Egyre inkább felgyorsult a fejlődés is, s a kutatási területek is egyre inkább szétváltak. Tehát gyakorlatilag már a legtöbb kutató nem látta át az egészet. (Persze mindig akad kivétel, pl. Marie Curie)

Azonban valamikor az 50-s években rájöttek, hogy ez bizony jelentős üzlet. Így felgyorsult a szabadalmak adás-vétele. S mivel a különböző érdekcsoportok szerettek volna ebből egyre nagyobb profitra szert tenni.
Így nyomást gyakoroltak a közvéleményre, illetve a kormányokra (elsősorban a USA-ban), hogy tágítsák a szabadalmaztatható megoldások körét. Mindezt azzal indokolták, hogy a hosszú időt igénybe vevő kutatások (pl. egy új fajta mikroprocesszor kifejlesztése) jelentős időt és pénzt emészt fel, s ez csak akkor térül meg, ha már a fejlesztés megkezdésekor védeni tudják. Így egyre kevésbé volt szükség arra, hogy egy konkrét megoldást mutassanak fel, elég volt leírni egy elképzelést, s azt le lehetett védetni.
Sőt... Újabban teljes DNS mintákat is. Valamelyik cég néhány éve elkészítette két ember teljes genetikai térképét. Majd ezt levédette. Az érintettek természetesen ehhez hozzájárultak. Azonban esetleg a gyermekeiket már perbe foghatják, hisz amennyiben gyereket vállalnak, akkor megsértik a cég szabadalmát. Hiába gondolja mindenki hogy ez agyrém, a törvény mást mond...

Mára ez odáig fejlődött, hogy elegendő azt leírnod hogy egy gömb alakú kommunikációs eszköz. Ezt 20-30 millió forint kíséretében beadod (nagyságrendileg ennyi a világszabadalom), s 5 évre védve van. Amennyiben ezt 5-6 mértani formával megismétled, akkor gyakorlatilag lefedted a piacot, s biztosan lesz aki megsérti (ez esetben már biztosított a jövedelmed...) Ugyanakkor gyakorlatilag kizárják, hogy egy hétköznapi ember megvédhesse a szellemi termékét. Ha összegyűjti is a pénzt a szabadalomra, valószínűleg ebből nem lesz annyi bevétele (nem lesz pénze nagy mennyiségben gyártatni és értékesíteni), hogy 5 év múlva megújítsa. Illetve a szabadalmi pert ott kell beadni, ahol a jogsértés történt. Ez pedig ismét jeletős összegre rúghat.

Ha végiggondolod, az utóbbi néhány évtizedben gyakorlatilag nincs fejlődés. Persze ezt legtöbbször nem veszi észre az átlag halandó, mivel egyre gyorsabb számítógépek jönnek, újabb nagyobb tudású mobiltelefonokat használunk stb. Azonban csupán a meglévő technológiát finomítják, foltozgatják, semmiféle jelentős felfedezés nem történt... Ugyanazon elvek alapján működik ma is a számítógép (Neumann János), a jól megszokott rádiófrekvenciás eszköz a mobiltelefon illetve televíziózás, stb. Még a mostanában felkapott holografikus adattárolás is elég régi (1947, Gábor Dénes), az más kérdés hogy nem adattárolásra használták eredetileg... Persze lehet azt mondani, hogy már mindent feltaláltak. Ez esetben azonban gyakorlatilag mindent tudunk. Tehát biztosan meg tudod mondani mi a szellem, esetleg érzékelni is tudjuk a jelenlétét? Nyilván hétköznapi a teleportálás, s közel fénysebességgel (esetleg gyorsabban) tudják az űrhajók megközelíteni a föld típusú bolygókat.
Esetleg ez nem így van?
S ez esetben bár Sci-fi irodalomban megszokott példákat mondtam, egyáltalán nem ez a vége (avagy én sem látok a jövőbe...)

Mondok egy nagyon egyszerű példát.
Nemrég (talán a múlt héten) érkezett a hír, hogy valakinek sikerült kitalálni a feles SD kártya-micro SD átalakítót...
Egész egyszerűen arról van szó, hogy az Apple (hordozható) gépek egy részéből nagyon kilóg az SD kártya. Egyszerűen nem volt helyük, hogy teljes méretű kártyafoglalatot használjanak. Később pedig már a megszokott alkatrészt használták. Nos néhány fiatalembernek kellett észrevenni a problémát, s elkezdtek pénzt gyűjteni a megvalósításra.
Ha még nem láttál ilyen átalakítót belülről, akkor elárulom, hogy semmi különleges. Két vékony műanyag lap közt néhány huzal. Semmi elektronika.

Manapság tehát az egész szabadalmi rendszer kerékkötője a fejlődésnek, nem pedig elősegítője.
Ahogyan egyébként a szerzői jogi törvény is, de ez egy külön történet... Valamelyik nap leírom azt is.

2012. Október 5. 22.11

Olympus...

Avagy egy Japán ami gyenge...

Nos mostanában a Suzuki-t is reklámozzák mint japán világmárkát.
Ezt inkább ne tennék. Ugyanis alapvetően az adott ország termékeivel elégedett vagyok. Azonban a Szutyuki messze nem üti meg azt a szintet ami elvárható. Ahogy az Olympus sem...

Node kicsit előre szaladtam...
Első digitális gépem egy C-500 Zoom volt. 5 Megapixel, 3x-os optikai zoom. Valójában még megvan, kicsit nyekereg fókusz közben, de működik...
Tetszett benne a ceruza akku, s elég szép képeket is készít. Viszont XD kártyával megy, ami nagyon drága (kb. 4-szer annyi mint az SD). Video felvétel gagyi benne. Mindez annak ellenére, hogy 55000 volt új korában.

Következő gépem (ezt kaptam havertól), egy Stylus 720SW. Ez bizony tud elég gyenge minőségű képeket készíteni, azonban itt kicsit elnézőbb vagyok, ugyanis víz és ütésálló... Tehát munkás gépnek elmegy.
Ez már belső akkus, viszont legalább SD kártyás.

Nemrég megvettem egy VR 310-et.
Részben azért döntöttem a vásárlás mellett, mert a régiek zoom-ja már kezdett kevés lenni (s kissé a felbontás is), s a hajócsipkéhez terveztem egy videó sorozatot. Illetve ez utóbbit még mindig tervezem, csak nem biztos hogy ezzel a géppel...
S akkor a hibái.
Ha normálisan fogja az ember, akkor jó eséllyel félig letakarja a vakut.
Bár 10x-es optikai zoom van a gépen, az gyakorlatilag 3-4x-es felett használhatatlan. Hiába van bekapcsolva a stabilizátor, csak állvánnyal használható. Tehát inkább csak marketing fogás.
Hiába teszek bele nagy méretű és gyors kártyát, egyszerre csak 8 perc videót enged felvenni.
Zoom video felvétel közben nincs.
Egy olyan egyszerű művelethez is mint a makró bekapcsolása kb. 5 gombnyomás.
S midezek mellé nem hogy időnként rossz képeket készít, inkább az a meglepő amikor egy normálisat sikerül előállítania...

Gyakorlatilag azt mondhatom erről a gépről, hogy 10 forintot nem ér. Értem én hogy 27000-ért nem kapok tükörreflexest, de ezt bizony egy noname kínai is lazán lekörözi...

Így jelenleg ez a munkás gép, s kereshetek egy normálisat a hétköznapi fotózáshoz. Valószínűleg Fuji vagy Kodak lesz. Ismerősöknél megnéztem ezeket, teljesen rendben vannak.
Olympusból pedig a továbbiakban semmit. Bekerült a Samsung mellé. Legalábbis nálam.

2012. Október 1. 20.24

Hajócsipke minta rajzolás

Tehát hogyan is lehet sík mintát tervezni...

A hajócsipke részben már leírtam hogyan lehet ceruzával tervezni.
Azonban van még más ötletem is erre. Télen lesz rá időm, akkor képekkel aprólékosan leírom az oktatóba. Azonban esetleg szükség lehet rá addig is...

Tehát az egyik ötlet, hogy programot kell rá írni.
Valami egyszerű megoldásra gondolok. Mivel nem tervezek ebből bevételt, így lehet mondjuk JavaScript... (ennek hátránya, hogy nem ismerem annyira)
Az egyszerűség alatt pedig azt értem, hogy csak a megfelelő helyre leteszi a program például a gyűrűt. Nem ellenőrzi a méretet, nem forgatja a mintát, stb. Ezek a felhasználóra maradnak.
El lehetne készíteni jobban is, azonban ahhoz még mindig kevés a tudásom. Tehát megoldható lenne egyébként, hogy a program számolja hogy merre húzódik a minta, s e szerint módosítsa a gyűrű vagy ív alakját. Esetleg jelölhetné színekkel is, hogy mennyire feszül egy egy rész...
Tudom, tudom. Ez a megoldás az átlag felhasználó számára nem jöhet szóba. Tehát jöjjön a házilag is kivitelezhető.

Gyakorlatilag csupán kicsit modernizáljuk a ceruzás radíros megoldást...
Tehát vastag fóliára lesz szükség (írásvetító fólia, ha még kapható ilyen), táblafilcekre, szivacsra, s scannerre-nyomtatóra.
Tehát kellene készíteni egy minta lapot. Ezen szerepelni kell különböző méretű gyűrűknek (minden pikó jelölve), s különböző hajlású íveknek (szintén minden pikó jelölve). Ezt kinyomtatva, s egy táblára rögzítve kezdődhet a tervezés.
Egyszerűen ráfekteted a fóliát, odailleszted a kívánt darabhoz, s vastag táblafilccel átrajzolod. Ezután a vékonnyal meghúzod az összekapcsolásokat, pikókat, s beírod a csomók számát. Ha elrontod nedves szivaccsal törölhető. Illetve ha gépre vitted a mintát (scanner), akkor a fólia ismét használható.
Mint említettem télen lesz rá időm, hogy a minta sablont megrajzoljam, így egy nyomtatás után már kezdheted a tervezést... :-)
Még egy tipp.
Ahhoz hogy a minta tartósan használható maradjon (ne kelljen újra nyotatni), bevonhatod valami fóliával. Ha fontos hogy eltávolítható legyen, akkor egy vékony fólia, aminek a szélét ragasztod, vagy rajzszögezed. Ha fixen rögzítheted, akkor öntapadós fóliát használhatsz.

Mára ennyi jutott. Jó munkát.

2012. Szeptember 28. 18.03

Fűtés kapcsolgatás

Avagy vegyük vissza a hőmérsékletet ha nem vagyunk otthon, vagy sem.

Lassan itt a fűtés szezon. Ilyenkor parázs vita szokott zajlani a különböző fűtésszerelő fórumokon, hogy lejebb vegyük a termosztátot, vagy hagyjuk ahogy van. Mindkettő mellett szólnak érvek, s ellenérvek is.

Nagyjából 8 éve végeztem egy kísérletet. Nekem az jött ki, hogy körülbelül 8%-al több gáz fogy, ha kapcsolgatjuk.
Az egész dolog roppant egyszerű történet. Vidékre költöztünk (Novemberben), azonban akkor még gyorsan szigetelni kellett, festeni, és hasonlók.
Mindez persze nyáron folytatódott... Azonban következő ősszel belefutottam a problémába.

Az összes média azt hajtogatta, hogy nappal ha nem vagyunk otthon, akkor vegyük le a termosztátot 16 fokra. Ezután kezdtem olvasgatni, hogy mi is a valóság (igen, a hazai sajtó ennyire megbízható...)
S ekkor szembesültem a problémával.
Tehát összeraktam egy "hőmérőt". Gyakorlatilag két hőfok érzékelő (egy külső, egy belső), ezt rákötöttem egy 386-os számítógépre, ami fél óránként mentette az adatokat.
Nyilván lett volna gazdaságosabb megoldás, de ez állt rendelkezésemre...
Következő télen kicsit változott a rendszer. Feltettem egy másik termosztátot, ami hétköznap 8-15 óráig 16 fokra engedte lehűlni a lakást.

Az így összegyűlt adathalmazt ezután rábíztam épületgépész ismerősre. Ő kijött, felmérte a házat (falazat típusa és vastagsága, nyílászárók, stb.)
Ezután rászabadította valamelyik mérnöki programját a feladatra.
Erre az egészre azért volt szükség, mert nem egyforma a két egymást követő tél... Tehát összehasonlíthatóvá kellett tenni. Nekem viszont sem programom, sem tudásom a program használatában...
Sajnos ez még mindig nem teljesen pontos, ugyanis kombi cirkó van/volt felszerelve. Tehát a használati meleg víz (fürdés, mosogatás, stb.) is erről ment. Bár a szokásaink nem változtak, lehet benne így is kis mértékű eltérés.

Tehát nem kapcsolgatom. Ez egyébként lényegesen komfortosabb is. Nem a kapcsolgatásból adódó kényelmetlenség, hisz azt egy kicsit drágább termosztát megoldja. Egyszerűen arról van szó, hogy amikor hazaérsz akkor már a levegő ugyan meleg, azonban a falak még hidegek. Így ha nem a szoba közepén ülsz, akkor az bizony nagyon zavaró...

Kapcsolgatás mentes meleg szobát kívánok a hideg napokban.

2012. Szeptember 26. 21.33

Blog fejlesztés helyzete

Avagy hogy is áll a blog motor megírása

Megpróbálok kis betekintést adni a feladat összetettségébe. Nem ások túl mélyre, tehát nem lesznek program kódok, ugyanis valószínűleg kézimunkázó hölgyek olvasnak elsősorban...

Jelenleg a rendszer kezeli a bejegyzéseket. Tehát látod amit írtam :-)
A hozzászólások is megjelennek, s ezeket menti, illetve hírcsatornába is kiteszi. Ez utóbbi csak nekem hasznos.
Működik az archívum, ahol cím szerint felsorolja a bejegyzéseket.
Félig meddig megvan a hírcsatornák feldolgozása. Ez még nincs teljesen rendben, erre még visszatérek a teendők felsorolásánál.
Egy új bejegyzés megírása után a rendszer már képes létrehozni a hírcsatornát, azonban ezt még nekem kell kezdeményezni.

Így leírva már nem is tűnik olyan hosszúnak ez a lista... :-)
Következzen tehát egy hosszabb, a hátralévő tennivalókról.
(Ez nekem is jó, hisz gondolatban kipipálhatok 1-1 rész feladatot)

Legfontosabb a hírcsatornák feldolgozása. Közös formátumra kell hoznom a különböző idő bélyegzőket, hogy ez alapján sorba lehessen rendezni. Tehát azok kerüljenek előre amik a legfrissebbek. (Jelenleg olyan sorrendben van, ahogy beírtam a blogok címét.) Azonban ennél nagyobb probléma, hogy elég hiányos a hibakezelés. Az pedig nem mutat túl jól, hogy egy hibaüzenet mellett leáll a megjelenítés. Egyébként próbáltam keresni ilyen kódokat, azonban egyik sem akart működni ezen a szerveren (valamelyik beállítás megakadályozta). Ráadásul nem is szívesen használok fel olyan cuccot, amiről nem tudom pontosan hogy mit csinál...
S persze még csupán a két legelterjedtebb formátumot kezeli a rendszer... Ez a rész a leg időigényesebb, ugyanis sokat kell még tanulnom hozzá.
Be kell raknom a hozzászólások fölé a cikket is. Ugyanis egy-egy újabb kommentnél nem tudom miről nyilvánítottak véleményt...(Ezzel együtt természetesen cimkéket is el kell helyeznem, hogy aki a kommentekre kattint, azt rögtön a cikk utáni részre továbbítsa az oldal, ne kelljen oda görgetni.)
Kategóriák szerint is jó lenne kereshetővé tenni a rendszert (vannak kategóriák, csak nem látszanak).
A blog saját hírcsatornájának automatikus frissítését megoldani
Az archívumba érdemes lenne megjeleníteni a bejegyzések számát (hónapok, évek).
Időszerű lenne lassan áttérni az UTF-8 kódolásra, ugyanis még mindig az elmaradottnak tekinthető ISO-8859-2 kódlapot használom.
A forráskód rendbe tétele. Itt-ott kissé trehányabb voltam, így felesleges megjegyzések, rég használt kiírások virítanak a sorok közt. Illetve előfordul hogy nem tettem valamit eljárásba, pedig ott lenne a helye, stb. S ha ez megvan, akkor az oldal kinézetével is lehetne kezdeni valamit :-)

Így első ránézésre nagyjából annyi munka van hátra, mint amit már elvégeztem...

Ezután viszont esetleg érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy közzé teszem a forráskódot...
Ez sem olyan egyszerű egyébként. Ebben az esetben már érdemes lenne valami telepítőt is faragni hozzá, hogy használható is legyen... Ezen még bőven ráérek agyalni. :-)

2012. Szeptember 20. 17.53

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...