Világvége

Elmaradt. Ismét.

Tessék. Kicsit nem figyeltem, s lemaradtam a világvégéről...
Bár hónapok óta próbálják a különböző "hírforrások" felhívni a figyelmet rá, képtelen voltam megjegyezni a pontos dátumot és időpontot. Így ismét elszalasztottam a pillanatot, hogy felnézzek az égre. Épp akkor. Talán láthattam volna ahogyan egy kósza napsugár áttör a sűrű ködön, vagy bármi más jelét hogy a várva várt katasztrófa megint elmaradt...

Persze még élénken emlékszem a 2000 körüli hisztériára. S az akkor tanúsított gyávaságomra is.
Mindenhol azt szajkózta a "kiegyensúlyozott" média, hogy működésképtelenek lesznek a számítógépek, így az összes közmű leáll... Ezt nem mertem kipróbálni, ugyanis nejem (ma már csak ex) szakdolgozatát írtuk épp, így szükségem volt a gépre. Tartottam tőle hogy esetleg tönkremegy. Nem is értem az akkori önmagam. Ha ugyanis bedöglik attól hogy átállítom az időt, akkor jogos a félelem a káosztól, tehát a szakdolgozat lesz a legkisebb probléma. Amennyiben a gép működik tovább, akkor pedig a médiamunkások ismételt ijesztgetésével van dolgunk.
Ismerős egyszerűen átállította a gépe óráját (BIOS), majd bekapcsolta. Mindezt már az első hírek hallatán. A későbbi tömeghisztériát mosolyogva szemlélte.

A blog írását nem adtam fel, csupán sűrűbb lett picit az életem. Így év végén több a munka, ideje rendbe tenni a lakást (ez nem a karácsonyi környéki nagytakarítás része, csupán most lépte át az ingerküszöböm az ezen a téren tapasztalható káosz). Éjszakánként pedig a keresztszemes betűtípus mintákhoz írom a programot...
Tehát kis türelmet kérek, s ismét sűrűbben fogok jelentkezni.

2012. December 28. 21.55

Mintakincs II.

Néprajzi Múzeum

Panaszkodtam kicsit a Néprajzi Múzeum-ra. Nos másnap elkezdtek lelkesen dolgozni. Ugyanis próbáltam mentegetni egy kicsit a képeket, s látom hogy egyre több van hátra... Hirtelen feltöltöttek 400-500 tárgyról képeket és leírást. Hogy pontosan mennyit és mit, azt nem tudom, de örülök a lehetőségnek.
S még mielőtt valaki nagyképűséggel vádolna, igyekszem leszögezni hogy egy percig sem gondoltam hogy a bírálatom miatt kezdtek el tevékenykedni.

Persze még mindig nem szedtem le az összes képet. Mivel ez egy minimális odafigyelést is igényelt volna. Így inkább elkezdtem mintákat rajzolgatni, s megírtam a szükséges scripteket is.
xszemes/mn.php címen találjátok (ha valakit érdekel).
A menüben még nem szerepel, ugyanis egyszerűen 15-20 mintának jó lenne összegyűlnie. S egy kis scriptet (ha úgy tetszik programot) is meg kellene írnom, ami kicsit máshogy dolgozza fel a képet.
Egyszerűen a leszámolható mintákon nem szeretnék jelmagyarázatot és méret táblát. Szükséges lenne viszont a blokkok számozása (tehát a 10-20-30, stb. jelölések) vízszintesen és függőlegesen is. Amint kevésbé leszek fáradt, összeollózom. Ugyanis részekben ezek már megvannak, így a kód darabokat csak egy fájlba kell összerakni, s már mehet is. Ezután csak megadom hogy melyik mappában lévő kis képeket dolgozza fel, s a cél mappába elkészíti. Mivel ez a képek számával egyenes arányban növekszik az idő amit ezzel tölt, természetesen az itthoni gépen kell lefuttatni, s csak a kész képeket feltölteni. Illetve a hivatkozásokat is el tudja készíteni akár.

További programozás :-)

Nos ismét elővettem a betűtípusok feldolgozását.
Egyelőre csak elméletben.
Mint említettem a betűtípusok döntése megoldott. Ugyan nem saját ötlet, de működik. A dolog roppant egyszerű egyébként. Egy üres képre fel kell írni a szöveget, majd a beállított dőlésnek megfelelően kivágni belőle 1-2-3 képpont sort (betűmérettől és dőléstől függ hogy mennyit), s azt egy másik képre 1 képpont eltolással ugyanabba a magasságba bemásolni.
A félkövér, kövér betűtípusnál egyszerűen ráírom egy képre a szöveget, majd ezt egy másik képre másolom, minden irányba 1-2-3 képponttal eltolva.
A fél szemekkel viszont (még mindig) van egy kis probléma. Megpróbáltam a képen "kitalálni" hova is kellene fél szemeket tenni. Nagyjából működik is. A gond az hogy csak nagyjából. Viszont van rá egy másik ötletem. Semmi nem akadályoz meg abban, hogy nagyobb méretben készíttessem el a képet, majd a szükséges részeken már nem egyetlen képpontot próbálok meg elemezni, hanem 4-et vagy 9-et...
Amennyiben a fél szem megvan, akkor a kontúrok már nem okoznak gondot (egész öltéseknél jelenleg sem).
A betűk középvonalának keresése viszont továbbra is problémás. Annyit sikerült már kideríteni (2 este faggattam a google-t), hogy középvonalas vektorizálás kódot kell keresni. Ilyet viszont nem találtam. Persze le tudom kódolni ha nagyon muszály, de ha lehet elkerülném...

Viszont időközben felmerült még egy kis gond, amit le kell programozni.
Viszonylag kevés szabadon használható betűkészlet létezik. Ezek közt olyan ami a magyar ékezeteket is kezeli, az elhanyagolható. A fizetős betűtípusokat viszont nem használhatom a weboldalon...
Így tehát a különböző betűméretekhez fel kell jegyeznem, hogy a különböző karakterek közt mekkora helynek kell maradnia. Erre azért van szükség, hogy teljes szövegeket lehessen készíteni. Így már legálisan kezelhetem a fizetős betűkészleteket is, hisz csak a róluk készült képekkel (valójában a feldolgozott képpel) dolgozom.

Az elképzelés a betűtípusok mintáival az, hogy 3-4-5 kattintással hozzá lehessen jutni a leszámolható mintához.
1. lap betűtípus választás (képre kattintva)
2. lap formázás választás (jobbra-balra dőlt, félkövér, stb)
3. lap öltés választás (félszem, kontúr, csak kontúr, stb.)
4. lap betűméret
5. lap teljes ABC leszámolható mintája, és a szöveg készítés felajánlása.
6. lap kívánt szöveg szerkesztése (jobbra balra igazítás is).
7. lap elkészített szöveg leszámolható mintája.
Ez így elsőre bonyolultan hangzik. Azonban a keresztszemes mintakészítő kapcsán rá kellett jönnöm, a hölgyek mennyire másként látják a világot. Tehát inkább képre kattintgatnak, a magyarázó szöveget ritkán olvassák. Tehát jobban kedvelik a házi áldás készítőhöz hasonló alkalmazásokat.

Mára ennyi a problémáimról :-)

2012. December 6. 23.12

Mintakincs

Néprajzi Múzeum

Mint arról nemrég írtam (vagy csak akartam?) felfedeztem, hogy a Néprajzi Múzeum elég sok anyaga felkerült már az internetre. Tehát elég sok tárgy fotója, és leírása elérhető.
Sajnos van a rendszerüknek elég sok hibája, illetve az elvégzett munka is helyenként elég összecsapottnak tűnik. Ezeken az egyszerű látogatók (aki csak nézelődik, rácsodálkozik hagyományainkra) elég hamar túlteszi magát, esetleg fel sem tűnik, azonban a minták gyűjtögetése kapcsán nem kis bosszúságot okoz.
Ezek részben technikai anomáliák, részben hanyag munka eredménye.

Tehát egy rövid felsorolás:
- Helyenként jól láthatóan hibás az adatbázisuk. Előfordulhat hogy még készítéskor hibásan vitték be az adatokat, s az is, hogy később sérültek meg. Ezt nem tudom. Helyenként feltűnik például egy párnahéj (párnahuzat) mellett egy övcsat képe, illetve a pirossal hímzett minta esetén a leírásban az szerepel hogy kék fonallal, kevés zölddel...
- Kis felbontású fotók. Sokszor látni még a régebbi rendszerből megmaradt nagyon kis felbontású fotókat, ráadásul nincs is kiemelve a minta egy része. Ezek tipikusan életlen, s színeiben eltolódott képek... Mentségükre szóljon, hogy legtöbbször már van újabb kép is, ahol a mintát külön kiemelik. Tehát lassan azért folyik a munka (s itt a sebességen van a hansúly). - Tárgyak háta hiányzik. Itt elsősorban szintén párnahéj ami gondot okoz. Ugyanis a legtöbb esetben ennek egyik vége amin a díszítés van. Körülbelül 40%-uk azonban nincs szétbontva. Ebben az esetben nagyon hiányzik az, hogy a hátoldal képe is felkerüljön, hisz a minta fele egyszerűen nincs meg. Legtöbbször ugyan tükörszimmetrikus, de ha a minta kevesebb mint fele látható, akkor ezt nem fogom tudni kiszerkeszteni.

Azért így is hatalmas munkát végeztek a múzeum munkatársai, ez mindenképp elismerésre méltó.

Minta rajzolás nehézségei

Mint említettem hörcsögként gyűjtögetem a Néprajzi Múzeum online anyagából a képeket. Már itt kezd elfogyni a türelmem. Egyszerűen unalmas dolog átnézni 11000 tárgy képét, s a leszámolhatóakat kiválogatni, és elmenteni (leltári számmal, hivatkozással). Jelenleg 9000 körül van amit átnéztem, és mintegy 900-at mentettem.

Azonban ezután következik még az érdemi munka. A mintákat át is kell rajzolni, amihez megpróbálok valami buta kis programot megírni. Kézzel rajzolgatva egy örökkévalóság lenne...
Persze közben kiderül majd néhányról hogy feleslegesen tároltam, mert például német minta (a szlovák és román rögtön feltűnik). Vagy minden igyekezetem ellenére sem tudom a kis felbontású fotóról leolvasni.
Ezek azonban csak technikai problémák (ahogyan a térképen való elhelyezésük is).

Nagyobb gondot fog okozni, hogy hol húzzam meg azt a határt, hogy meddig nyúljak (meddig nyúlhatok) bele egy mintába.
Ugyanis én magát a mintát szeretném közre adni, tehát a nyilvánvalóan hibás részt kihagyom. Tehát ahol 3 ismétlődő motívum van, s az adott darabon kis mértékben különböznek (nem fért ki például), ott megpróbálom a legszebbet kiválasztani, s azt lerajzolni.
Esetleg egy olyan mintával mit lehet kezdeni, amikor a 3 ismétlődő motívum rész (ha úgy tetszik blokk) 1-1 szemmel elcsúszik. Ez egy kisebb hímzésnél nem okoz nagy bonyodalmat, azonban a mintán már nem szerepelhet így. Tehát vagy javítom, vagy egyszerűen kihagyom azt a mintát.

Azért van néhány dolog amit már sikerült magamban tisztázni :-)
Felmerült, hogy mit kezdjek az olyan mintákkal, amik nagy mértékben hasonlítanak. Tehát csupán néhány öltésben térnek el. Nos itt arra a döntésre jutottam, hogy (bár érdemileg ugyanaz a minta) beteszem mindkettőt. Erre viszonylag egyszerű a magyarázat. Nagyjából követhetővé válik a minták fejlődése. Tehát vidékenként, koronként hogyan módosították. Kérdéses volt továbbá, hogy hol húzzam meg azt az időbeli vonalat amíg érdemes feldolgozni ezeket a hímzéseket. Vagy mondjam úgy, meddig számít magyarnak? Tehát egy DMC katalógusból származó mintát is tartalmazó kendő nem igazán számít autentikusnak. Esetleg egy 15 színből álló minta szintén nem nevezhető hagyományosnak...
Itt egyszerűen nem fogok válogatni. Felhívom rá a figyelmet a szövegben, és ennyi.

Most egy darabig ismét nem lesz probléma a szabadidőm eltöltése :-)

2012. December 1. 11.42

Közélet I.

Kis magyar valóság

Tegnapelőtt az Izraeli nagykövetség előtt ismét tüntettek. Ezúttal a szimpatizánsok, tehát olyanok akik támogatják a zsidók által szervezett népírtást. Erről valamelyik nap kicsit részletesebben írok, ugyanis az átlag ember itthon szinte kizárólag Izrael szemszögéből látja az egészet. Az ugyanis az elfogulatlan tájékoztatásba legtöbbször nem fér bele nálunk, hogy épp katolikus templomot támadnak meg a zsidók Jeruzsálemben, vagy esetleg tüntetőn tapostak át buldózerrel.
Eddig rendben is lenne, hogy tüntetnek. Szívük joga. Ahogyan 1 nappal korábban fordítva is tette a Jobbik szervezésében a másik oldal.
Csakhogy ez a tüntetés kicsit más volt...
Megjelent ugyanis Novák Előd, aki néhány társával együtt ellentüntetést szervezett. Bár ezt nem is igazán lehet annak nevezni, hisz voltak vagy öten, egyetlen táblával...
Néhány tüntetésen résztvevő "ember" (szervező szerűség) azonban nem engedte tovább őket. Mindezt a rendőrök előtt!
Kicsit később pedig egész egyszerűen meg is támadták. Lökdösték, és a nála lévő ("Gyermekgyilkosság önvédelemből?" feliratú) táblát összetörték. Ismétlem. Mindezt a rendőrök előtt.
Természetesen Novák Elődöt azonnal letartóztatták, rendzavarásért.
Ugyanis a "független", s "magyar" rendőrség szerint ez már rendzavarás.

Egy másik hír is felháborított.
Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az a fővárosi rendeletet, amely kitiltotta a hajléktalanokat az aluljárókból. Ez úgy nagyjából rendben is lenne.
Csakhogy Tarlós István ezen háborog 3. napja az újságokban. Persze tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, de azért mégis...
Nos ezzel az a probléma, hogy megerősíti a politikusokról itthon megszokott képet.
Tehát "kedvenc" főpolgármesterünknek sikerült alkotnia egy törvénytelen rendeletet. Nem kevés fizetést is kapott érte.
Újabb fizetésért persze idővel megalkot egy másikat, ami talán már többé-kevésbé törvényes is lesz.
Az persze nem zavarja, hogy saját bevallása szerint sem készültek el a hajléktalan szállások, ami szintén a feladatai közé tartozna. Ez nem lényeges, felvette érte a fizetését...
S ezek után még elégedetlen.

2012. November 24. 10.16

Születésnap

Igen, ma van az a nap...

Nos ismét figyelmeztettek kedvenc fórumomon (felköszöntöttek), hogy menthetetlenül és visszavonhatatlanul öregszem. :-)
Bár nem tekintem magam idősnek, öregnek meg pláne, vannak dolgok amiket továbbra sem értek. A hölgyek (elsősorban ők), hajlamosak kétségbeesni a 4.x után. Valahogy nem fér a fejembe. Az életkor csak egy szám. Legalábbis ha többé-kevésbé normálisan éli az ember az életét... Sokkal lényegesebb, hogy ez eltelt időt mennyire tudtuk kihasználni.

S ezzel kapcsolatban más is eszembe jut.
Fiatal(abb) koromban többször elhangzott néhány kissé debil emberke szájából, hogy tisztelnem kellene, mert Ő már öreg... Akkor is azt gondoltam, hogy csupán az életkora alapján egyáltalán nem illeti tisztelet. Az összegyűlt tapasztalata, tudása alapján elvárhatja, de pusztán a kora miatt nem. S ha esetleg öreg, de gyökér nulla tudással, akkor az ne várjon tiszteletet.
Ugyanígy felháborít ha valaki szerint Orbán Viktorkát tisztelni kellene mert Ő a miniszterelnök. Holott ehhez csak rengeteget kellett hazudni, tehát semmi tiszteletre méltó tevékenység nem áll mögötte.
Ebbe viszont most nem mennék bele, mert nem erről kívánok szólni...

Természetesen születésnap alkalmával javasolható egyfajta visszatekintés az elmúlt évre, illetve évekre. Ezt magam is megtettem, azonban ezt nem tartom publikusnak, így nem osztom meg.

Viszont a blogbejegyzések ritkulásával illene kicsit elszámolnom olvasóim felé.
Jelenleg is elég elfoglalt vagyok, elsősorban dolgozom. Magyarul pénzt kell keresnem, s ez eléggé szűkre szabja a hobbira megmaradt időt.
Közben persze próbálom összeszedni az információkat egy-egy kicsit nagyobb lélegzetvételű cikkhez, s mivel ez olyan kissebbségekről fog szólni akik rendszeresen telekiabálják a sajtót hogy itt milyen rasszizmus van, így ezeknek már a csonka változatait is ügyvéd haverrel láttamoztatom (mert Orbán szerint demokrácia és szólásszabadság van). Ugyanis könnyen börtönbe kerülhet aki bármilyen kritikát meg mer fogalmazni.
Mellette persze a Néprajzi Múzeum anyagaiból mentem le a képeket, ez is lassan halad (11600-ból 2200-at nézte át, és körülbelül 200-t mentettem). Ez azért körülményes, mert át kell nézni a lapokat, menteni a képeket, s ezzel együtt a hivatkozást is. Ugyanis az odalra már eleve úgy kerül majd fel a minta, hogy megjelölöm honnan származik. Ez nem csak azért van mert így tartom természetesnek. Gyakorlatilag ha valaki szeretné az eredetit is megnézni, akkor ezt megtehesse.
Ugyanis a mintákat kicsit lazán kezelem. Ez azt jelenti, hogy idealizálom, tehát a nyilvánvaló hibákat javítom (ahol lehet). Illetve hibázhatok is. S persze legtöbbször ezek a minták nem keresztszemessel készültek, hanem szálánvarrott technikával, esetleg invarrásos. Tehát leszámolható, de...
S lassan a programozásnak is neki kellene feküdnöm ismét...

2012. November 17. 19.41

Megosztás Google Buzz-on Del.icio.us-hez ad Megosztás Digg-en Hozzáadás a Google könyvjelzőkhöz Megosztás MySpace-en Hozzáadás MSN könyvjelzőkhöz Hozzáadás Yahoo! könyvjelzőkhöz Reddit StumbleUpon

© 2003-2013 Antal László
Valid Robots.txt XHTML 1.0 CSS 2.1 WCAG 1.0 XHTML 1.0 (WDG) CSS 2.1 (WDG) Akadálymentes oldal (link a paramédia weboldalra) I ¦ Validator [Valid RSS]
elektronikus levél az oldal szerkesztőjének RSS hírcsatorna is elérhető Ugrás a nyitólapra. Vendégkönyv... Az oldal blogja...